Empo TV

Filmanbefaling:

Reisen til julestjernen

Ny versjon 2012

Reisen til julestjernen er opprinnelig et juleteaterstykke av manusforfatter Sverre Brandt. Fortellingen ble skapt i 1924 og samme år ble det vist som teaterstykke på Nationaltheatret for første gang. I 1976 ble eventyret utgitt som filmversjon i regi av Ola Solum og med artist og skuespiller Hanne Krogh i hovedrollen som «Sonja». Filmen ble en kjempesuksess og den vises hvert år på julaftens formiddag på NRK. Pga den store suksessen og populariteten rundt filmen ble det i 2012 laget en ny versjon av filmen med nye skuespillere. I et intervju med Empotv i 2011 utalte Hanne Krogh at hun syns det var kjempegøy at filmen skulle komme i ny versjon. I tillegg fortalte hun at i den nye filmversjonen skulle handlingen være mere rettet mot teaterstykke enn handlingen i den første filmen. Da vi spurte om hvilken rolle hun ville hatt hvis hun skulle vært med i den nye filmen svarte Hanne Krogh at i teaterversjonen er det med en heks i handlingen og siden den karakteren skulle være med i denne nye filmversjonen kunne hun godt ha tenkt seg rollen som heksa hvis hun skulle vært med som skuespiller.

Publisert:

I den nye filmversjonen er handlingen både lik, men samtidig forskjellig fra den første filmen. Prinsesse Gulltopp som er kongen og dronningens eneste barn har julens største ønske. Hun ønsker seg nemlig selveste Julestjernen men kan hun få den? Kongens fetter som er en ond greve får Gulltopp til å tro at hun kan få julestjernen hvis hun gir den gullhjerte som hun fikk av sin mor dronningen da hun var liten. Gulltopp drar ut i skogen samme kveld for å finne julestjernen men i stedet blir hun møtt av en ond heks som kaster en trolldom på henne og gulltopp blir borte. Når kongen og dronningen får høre at Gulltopp er borte blir de fra seg av sorg. Kongen leter over hele kongerike for å finne sin elskede datter igjen men Gulltopp er og blir borte. Ikke lenge etter dør dronningen av sorg og kongen føler der og da at alt håp er ute og ser for seg at han aldri får se Prinsesse Gulltopp igjen. Men er virkelig alt håp ute? I et hus langt inne i skogen bor en liten jente som blir holdt som fange av en røverbande. Uten at hun selv vet det kan hun være til stor hjelp for at julestjernen skal skinne igjen og at kongen skal få prinsesse Gulltopp tilbake. Personlig syns jeg filmen er bra men på en annen måte enn den første filmen. Lenge trodde jeg at det var den første filmen som var originalversjonen og jeg husker at det tok flere år før jeg turte å se den fordi jeg kunne huske at det var med noen skurkaktige karakterer som ikke var snille. Men da jeg endelig så den skiftet jeg helt syn på den for som nevnt er det denne nye filmversjonen som er mest lik den orginale fortellingen. Det vil blant annet si at den er kanskje noe skumlere og mindre humoristisk enn den første filmen. Det er også noen karakterer som ikke er med i denne filmen og det er gjøgleren «Harlekin» og teatertruppen hans som var en viktig humoristisk del i den første filmen. To andre karakterer som er med men i mye mindre grad enn i den første filmen er tjenestegutten «Ole» og tjenestejenta «Petrine». Så jeg vil si at denne filmen er bra men mer på den spennende og skumle måten enn den humoristiske måten. Derfor anbefaler jeg den til alle men kanskje spesielt til de som kanskje ikke kjenner like godt til teaterstykke som den første filmen.

Skuespillere: Vilde Marie Zeiner Agnes Kittelsen Anders Baasmo «den gang Anders Baasmo Christiansen» Stig-Werner Moe Eilif H. Noraker Sofie Asplin Brit Elisabeth Haagensli Knut Walle Nils Ole Oftebro med flere.

Regissør: Nils Gaup

Youtube-link: