Empo TV

Siste nytt om korona-vaksine

Nå har godkjennings-prosessen for covid-19 vaksine trinn 2 startet i Europa. Utredningen av vaksinen gjennomføres så raskt som mulig. Legemiddelmyndighetene gjør en fortløpende vurdering av alle nye data - såkalt rolling review. ...

Publisert:

Nå har godkjennings-prosessen for covid-19 vaksine trinn 2 startet i Europa. Utredningen av vaksinen gjennomføres så raskt som mulig. Legemiddelmyndighetene gjør en fortløpende vurdering av alle nye data - såkalt rolling review. Legemiddelmyndighetene vurderte i første trinn en vaksine utviklet av Astra Zeneka i samarbeid med univeritet i Oxford, England.

Før en vaksine kan godkjennes må det samles tilstrekkelig data til å vurdere hvor sikker den er og hvilken effekt den har. Før en vaksine kan bli godkjent kreves det at Legemiddelfirmaene har alle data klare før man starter godkjenningsprosessen. Løpende godkjenning av data brukes i tilfeller med en alvorlig trussel mot folkehelsen, for eksempel en pandemi. Når en pandemi oppstår er det behov for rask tilgang til de beste legemidlene. Den hittil beste vaksinen forskere har kommet fram til er blitt kalt BNT162b2 og bygger på resultater fra studier av dyr og de første studier av mennesker. Disse studiene tyder på at vaksinen gir dannelse av antistoffer og stimulerer imunceller (T-celler) som er viktige når kroppen skal bekjempe virus. Studien som omfatter fler tusen pasienter er i gang. Resultatene fra disse studiene vil komme i løpet av de kommende uker og måneder. Dersom vaksinen blir godkjent, vil godkjenningen gjelde for hele Europa. Helsemyndighetene i hvert enkelt land kan avgjøre om vaksinene skal tas i bruk og hvem som eventuelt skal vaksineres.

Les saken på Legemiddelverket.no : Siste nytt om korona-vaksine

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen