Empo TV

Snekker Rød i aksjon

I Andebu i Vestfold og Telemark fylke legger bedriften Risebenken AS, hvor Magnus Rød (23) jobber som snekker.

Publisert:

Som 4-åring ble Magnus blind som følge av at han ved fødselen hadde en misdannelse i øynene. Dette har ikke stoppet Magnus fra å sette sammen benker, samt å holde på med drilling og skruing. - Jeg trenger ikke noe lys, for jeg ser jo ikke noe uansett, sier Magnus.

Måten Magnus navigerer på i terrenget, kan minne om sansene til en flaggermus: Når han er inne i låven, knipser han med fingrene og hører på ekkoet. På den måten får han en forståelse av hvor han er der og da. I Blindeforbundet er forskningssjef Inga-Britt Kjellevold Haugen imponert over det hun får vite. - Mennesker lærer å bruke sanser på en litt annen måte når vi mister en sans, sier Kjellevold-Haugen. Hun sier at arbeidsgivere ikke må kvie seg for å snakke åpent om blindhet. Da kan den synshemmede selv kunne fortelle hva han/hun vil kunne trenge. - Det er dessverre mange svaksynte og blinde som står utenfor arbeidslivet og ønsker å jobbe. Arbeidsgivere må bli bedre kjent med at synshemmede er like gode ressurser som seende med samme kvalifikasjoner. De må bare jobbe på en litt annen måte, sier Kjellevold Haugen.

På gården har Magnus Rød besteforeldre som stiller opp etter behov, og hjelper han med å sage. Han håper å kunne gjøre det selv når han finner en trygg løsning. For sager er, som kjent, skarpe. - Jeg trengte hjelp til å frakte et stort lass med benker til en kunde. Da ringte jeg en jeg kjenner fra bygdeungdomslaget som kjører kranbil, sier Magnus. Han forteller videre at det er lurt å være litt kreativ dersom man vil komme seg videre: - Det gjelder å se muligheter og ikke begrensninger.

Les hele saken: Blind og jobber med snekring

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo