Empo TV

Sør-Afrikas ekspresident Frederik Willem de Klerk døde torsdag

Tidligere president i Sør-Afrika, Frederik Willem de Klerck, er død etter lengere tids kreftsykdom, 85 år gammel. De Klerk huskes for å ha bidratt til Sør-Afrikas overgang fra et hvitt mindretallsstyre (også kjent som apartheid) til et demokrati, og sammen med African National Congress (ANC)-leder Nelson Mandela fikk han Nobels Fredspris for 1993.

Publisert:

Frederik Willem de Klerk var Sør-Afrikas president fra 1989 til 1994, og da han overtok var det store protester ettersom ble styrt av et hvitt mindretall. De Klerk forsto at det måtte komme endringer, og i all hemmelighet forhandlet han og Nelson Mandela - som hadde sittet fanget på Robben Island siden 1960-tallet - om Sør-Afrikas videre utvikling, og de Klerk gikk med på å avholde demokratiske valg. Han var vel vitende om at ANC ville gå seirende ut. - Forsoning er ikke en enkel ting. Så vi måtte vise at vi kunne omfavne de Klerk, sa ANC-medlemmet Tony Sexwale i 2013. I 1990 ble Mandela sluppet ut fra fengselet, og 4 år senere ble han valgt til Sør-Afrikas første svarte president. De Klerk fikk jobben som visepresident.

Da Nelson Mandela døde i en alder av 95 år i 2013, hyllet de Klerk sin kollega som en humanist som forsto det hvite mindretallets redsel for å gi slipp på herredømmet over den svarte befolkningen. Selv representerte han Nasjonalistpartiet, som styrte Sør-Afrika gjennom hele apartheid-tiden, og det at han overtok i 1989 skyldtes at den daværende presidenten, Pieter Willem Botha, trakk seg.

Les hele saken: Sør-Afrikas ekspresident F.W. de Klerk er død – VG

Kilde: vg.no

Publisert av: Anders Teslo