Empo TV

Spesialbygde gitarer

Det finnes mange forskjellige typer gitarer. Mange gitarister kjøper alminnelige standard gitarer, som de fleste gitarister har. Gibson Les Paul, Fender Telecaster eller Stratocaster, Gretch osv. Noen gitarister har designet og laget sin egen unike ...

Publisert:

Det finnes mange forskjellige typer gitarer. Mange gitarister kjøper alminnelige standard gitarer, som de fleste gitarister har. Gibson Les Paul, Fender Telecaster eller Stratocaster, Gretch osv. Noen gitarister har designet og laget sin egen unike spesialgitar. 

Blant de som har laget en spesialgitar, er Brian May fra Queen. Brians gitar har fått navnet «Red Special», og «The Old Lady». Navnet «Red Special» kommer av at den har rødlig farge. Den er laget av Brian selv sammen med faren sin, Harold, som var ingeniør. Brian var bare tenåring da gitaren ble laget. Gitaren ble laget av rester og skrot de hadde i huset. Rester fra en gammel peis, strikkepinner, osv ble satt sammen til å bli Red Special-gitaren til Brian May. Gitaren ble bygget i en periode over 3 år, mellom 1963 og 1965. Gitaren er laget av eik, noe som er veldig sjelden for gitarer å bli laget av. Andre materialer i gitaren er strikkepinne, motorsykkel-ventilfjær, gammel knivkant av herdet stål formet som en V.

Brian May har også et firma som heter «Brian May guitars» som lager replica av hans Red Special-gitar. Det produseres også kopier i forskjellige farger. https://www.gear4music.no/no/Elektriske-gitarer/Brian-May-gitarer 

En kuriositet er at Brian May bruker mynter som plekter. 

Musiker Eddie Van Halen designet og lagde en egen gitar, og kaller den for «Frankenstrat». Det Van Halen prøvde på med designet bak «Frankenstrat» var på kombinere lyden fra en Gibson-gitar, med en Fender Stratocaster-gitar. Det er en rød gitar med hvite og sorte striper her og der.

Van Halen malte gitaren svart, og når den var tørr, la han strimler av gaffatape på kroppen og malte den hvit, og skapte den klassiske Frankenstrat. Van Halen satte et Gibson-dekal på toppstokken, og understreket «kryssbestøvning» mellom Gibson og Fender. 

Frankenstrat-gitaten er nå utstilt på The National Museum of American History.

Musiker Yngwie Malmsteen har designet gitaren «The Duck». Det er en 1972 Fender Stratocaster, som han har ordnet på. Gitaren ble originalt kjøpt i Sverige i 1978. 

«The Duck» ser bare ut som en helt vanlig Fender Stratocaster-gitar, bare at den er litt slitt. Det ser ikke ut som noen særlig spesialbygget gitar. Det ser ut som en helt anminnelig elektisk gitar. 

Prince har også spesialbygde gitarer, opptil flere. Han hadde en HS Anderson/Hohner Madcat Telecaster med tiger-mønster på 70-tallet. En spesialbygget signaturgitar i forskjellige farger hadde han også opp igjennom årene: En «Cloud Guitar White» (hvit) og «Cloud Guitar» Gold (gull) i 1983, en hvit «Model C», «Cloud Guitar Yellow» (gul), også kalt «Yellow Cloud». «Cloud Guitar Blue» (blå), også kalt «Blue Angel», brukt på Purple Rain-turneen i 1984-85. «Gold Fender Stratocaster», en lekker gullfarget gitar. «Prince Symbol Purple», en rosa lilla gitar formet som den berømte logoen til Prince, og en lik gitar i gull («Prince Symbol Gold»). «G1 Purple Special», en liten lilla gitar med gull-ramme, (kan minne litt om Brian May’s «Red Special»). Det er usikkert når han brukte alle disse gitarene, for det finnes ikke årstall på nettet.

Den Norske gitarbyggeren Øivin Fjeld fra Fredrikstad har bygget en spesialgitar til Eric Clapton. Les mer på Dagbladet: https://www.dagbladet.no/kultur/claptons-gitarbygger-overst-pa-norsktoppen/66350978

Hobbymusiker Kjell Arne Nordli fra Sarpsborg (som felles med undertegnende, er stor Focus-fan), har en gulrot-gitar, som han bruker med bandet Kålrabimafia’n. Gulrot-gitaren ble laget av Øivin Fjeld. https://www.nrk.no/osloogviken/dette-samler-nordmenn-pa-1.7987671

Skrevet av: Elias Veine Wiig