Empo TV

Studenter med kritikk av norske karanteneregler

21-årige Lea Marston studerer medisin i København, der hun har blitt fullvaksinert mot covid-19, men i det hun lander i Norge må hun i en karantene som varer i 7 dager. Nå legger studentene press på regjeringen, og på Facebook har de laget en aksjon.

Publisert:

Norske myndigheter krever at den (eller de) som er beskyttet mot covid-19 er registrert gjennom helsenorge.no, og da hjelper det ikke at Marston har et dansk digitalt koronapass. - Er du fullvaksinert i Norge kan du teste deg ut av karantene etter tre dager. Men vi som er fullvaksinert i Danmark må være i karantene i sju dager, og så testes. De stoler ikke på det danske korona-passet, sier Marston, som har sin siste undervisningsdag fredag 25. juni. Planen hennes var opprinnelig å dra hjem til Stavanger for å begynne i sommerjobb i hjemmesykepleien, som nå må vente en stund til på Marston. - Heldigvis er arbeidsgiveren forståelsesfull. Men jeg forstår ikke hvorfor norske myndigheter ikke kan godta det danske korona-passet, sier hun.

Marston er ikke den eneste som har reagert på myndighetenes karanteneregler, for mandag sendte økonomistudent Yngvild Anvik fra Bærum et brev til Helse- og omsorgsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet og Folkehelseinstituttet (FHI), og samtidig la hun ut et brev på den åpne Facebook-gruppa "Nordmenn i København". Her skriver hun bla. "Jeg er lei av å lese historie på historie i nyhetene om studenter som må på karantenehotell til tross for til tross for å være immun, uten at Norge gjør noe med situasjonen. Derfor tenkte jeg at vi kunne prøve oss på litt kollektivt press." - Vi har sett før at kollektivt press kan gi resultater. Regjeringen sier at det kommer en løsning i starten av juli. Det er ikke tidsnok. Mange vil reise hjem nå, og vi har en velfungerende løsning med det danske koronapasset, sier Anvik. Hun har liten forståelse for argumentet om at det skal være mulig å forfalske det danske passet. - Det er i alle fall ikke noe jeg eller den gjengse nordmann har anledning til å gjøre. Denne appen er tydelig, og har fungert i Danmark i flere måneder, sier hun.

Les hele saken: Utenlandsstudenter med koronapass protesterer mot karantenekrav – NRK Rogaland – Lokale nyheter, TV og radio

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo