Empo TV

Svaksynte Salum Kashafali (25) satt verdensrekord på 100-meter

Under Bislet Games, 1. juli løp han sammen med de funksjonsfriske i de nasjonale øvelsene. På 100-meter sprintet 25-åringen over målstreken på tiden 10.45. Med denne supertiden forbedret han sin egen verdensrekord nesten i blinde. Han visste ...

Publisert:

Under Bislet Games, 1. juli løp han sammen med de funksjonsfriske i de nasjonale øvelsene. På 100-meter sprintet 25-åringen over målstreken på tiden 10.45. Med denne supertiden forbedret han sin egen verdensrekord nesten i blinde. Han visste han var først, men sin egen tid – den måtte han høre for å få med seg. Kashafali ble født med øyessykdommen Staargardt, som  gjør at han bare  har fem prosesnt  skarpt syn. Han bruker derfor sidesynet for å orientere seg

I tillegg til ny verdensrekord i klassen T-12 for svaksynte, satt han også ny personlig rekord mens et fullsatt Bislett jublet. – Jeg hadde ikke forventet dette. Utrolig gøy, sier Kashafali til NRK. – Jeg så ikke tiden, nei, men noen andre fortalte det til meg, bekrefter Kashafali og smiler bredt. Etter løpet ble han fulgt rundt på tribunen og kunne motta jubel fra et fullsatt Bislet stadion.

– Da går det fint, ellers hadde jeg vel endt opp på andre siden av stadion. – Jeg kan ikke se en gjenstand som er mer enn en meter foran meg, eller ansiktet på folk. Å lese vanlig skrift er nesten umulig uansett hvor nærme den er. Av og til har jeg stoppet 10 meter før mål fordi jeg har trodd målstreken har vært der, forteller Kashafali. – Det er ikke så mange som har visst hvor dårlig jeg har sett, og mange har ikke trodd på det. Jeg skjønner hvis det blir spekulasjoner om jeg ikke bare kunne fortsatt med idrett for funksjonsfriske, sier bergenseren, som før hadde løpt på tiden 10,49.

Sportssjef i Para-Friidrett, Christina Vukecivic Demidov, sa til NRK at prestasjonen er helt utrolig. – Og på hjemmebane i Norge. Jeg er så imponert. Kashafali har hevdet seg som sprinter i norgestoppen i flere år, men synet er blitt og vil fortsette å bli gradvis dårligere. I vår ble han overtalt til å begynne med parafriidrett – etter at han de siste to årene har slitt med en hamstrings-skade. Kashafali er dermed også et av Norges store håp i Paralympics i Tokyo neste år. – Men nå har jeg en bedre mulighet til å satse mer, og utvikle meg gjennom paraidretten, fortsetter han.

– Målet er jo å løpe fortere enn jeg har gjort. Jeg vet jeg er velsignet med mye talent, så jeg vil utnytte den muligheten. Jeg har forbedringspotensial på alt, men det er tidlig i sesongen. – Han løper på tider som er imponerende om du ser godt eller ikke. Han har kjempet om NM-medaljer de siste årene, og det blir spennende å se hva han kan oppnå i paraidretten. Norsk friidrett trenger en stjerne i paralympiske leker, sier NRKs friidrettskommentar Jann Post.

Litt fakta om Kashafalis bakgrunn: Han kom til Norge som kvoteflyktning fra Kongo i 2003. Da var han 11 år. På grunn av synet ble fotball for vanskelig, og han satset alt på friidretten. Bakgrunnen hjelper ham også og alltid se muligheter fremfor begrensninger.

Saken er fra NRK.no

nrk.no/sport/verdensrekordholder-kan-ikke-se-malstreken-1.14587363

Publisert av Birgitte falck-Jørgensen