Empo TV

The Muppet Show

På en annen artikkel her på Empos nettsider for noen dager siden skrev jeg om Jim Henson, grunnlegger og skaper av The Muppets. I denne artikkelen her vil jeg gå mer inn på TV-programmet, The Muppet ...

Publisert:

På en annen artikkel her på Empos nettsider for noen dager siden skrev jeg om Jim Henson, grunnlegger og skaper av The Muppets. I denne artikkelen her vil jeg gå mer inn på TV-programmet, The Muppet Show. 

Først, la oss oppsummere litt fra forrige artikkel:Jim Henson hadde i 1955 et Muppet-TV-program på en lokal-TV-kanal, WRC-TV, i Washington D.C. i seks og et halvt år, og etter dette lagde han rundt 366 reklamefilmer for 19 forskjellige firmaer. (

Etter reklamefilmene, før Sesame Street, framførte The Muppets sketsjer på The Ed Sullivan Show mellom 1966 og 1971, sketsjer som senere ble gjenskapt for The Muppet Show.

Etter den store barnesuksessen Sesame Street (startet 1969), så ble The Muppets veldig kjent for barn, så da ville Jim Henson lage noe med The Muppets som kunne fungere for voksne. For reklamene Jim Henson tidligere lagde, hadde voksenhumor, og det var noe han ville fortsette med, så hans arbeid ikke bare ble sammenliknet med Sesame Street for barn.

I 1974 lagde Jim Henson en pilot kalt «The Muppets Valentine Show», som ble sendt som en TV-spesial. I 1975 lagde Jim Henson enda en pilot, kalt «The Muppet Show: Sex & Violence». Spesialen inneholder ingen sex og ingen vold, bortsett fra en brytekamp-sketsj midt inni programmet. Disse pilotene er veldig annerledes enn det The Muppet Show senere ble. Det var på en måte helt egne TV-spesialer, og ikke en del av The Muppet Show. Ingen var interessert, og fikk avslag gang på gang. Jim ble ganske skuffet av det. Alle sa «nei takk, ikke interessert», men Jim ga seg ikke. I 1976 lagde Jim Henson enda to piloter, denne gangen som det MuppetShowet som ble til serien The Muppet Show. Disse to pilotene hadde gjestene Juliet Prowse og Connie Stevens. Etter denne piloten sa TV-produsent Lord Lew Grade «ja», og bestilte serien. Noen måneder etter pilotene, ble det spilt inn 22 flere episoder for første sesong. Når innspillingene av første sesong var mot slutten, gikk de tilbake til de to tidligere pilot-episodene med Juliet og Connie, og fortsatte med dem. Det ble spilt inn noen nye scener og nye sketsjer, og erstattet noen av de andre scenene, og lagde det til episode 1 og 2, så det ble i alt 24 episoder første sesong. (Scenene med gjestene, var fra originale piloten). Det ble til sammen produsert 5 sesonger av The Muppet Show. 

Når The Muppet Show var på toppen av suksess, valgte Jim Henson å legge ned programmet etter bare 5 sesonger. Han ville det skulle gi seg mens det var på topp. Samtidig med at Jim ville prøve ut nye ideer.

I The Muppet Show var de viktigste karakterene Kermit the Frog (spilt av Jim Henson), Miss Piggy (spilt av Frank Oz), Fozzie Bear (også spilt av Frank Oz), Scooter (spilt av Richard Hunt), Gonzo (spilt av Dave Goelz), de to gretene gubbene på balkongen Statler & Waldorf (spilt av Jim Henson og Richard Hunt), The Swedish Chef (spilt av Jim Henson, og hendene til kokken er spilt av Frank Oz). Det morsomme med The Swedish Chef, er at det er eneste karakteren hvor alt er improvisert, ingen manus, og Frank overasket Jim med å uventet kaste kjøkkenverktøy veggemellom. Karakteren oppsto etter Jim Henson hørte på en kassett med svenske-kurs å lære språket. Vell, det kan vi si ikke fungerte helt, det ble tulle-svensk.

Hvert show inneholdt faste sketsjer, som kom jevnlig. Selv om noen episoder kunne mangle enkelte sketsjer, kom det jevnlig. Eksempel: Sesong 1 inneholdt 24 episoder, og 6 av dem inneholdt Swedish Chef-sketsjer. Kun for å velge ett eksempel. 

Jevnlige sketsjer var: (uten å gi en alt for lang forklaring)

Swedish Chefs matlaging, (https://muppet.fandom.com/wiki/The_Swedish_Chef#Sketches)

Griser i verdensrommet, (https://muppet.fandom.com/wiki/Pigs_in_Space#Sketches)

Gonzos mislykkede stunts, (https://muppet.fandom.com/wiki/Gonzo%27s_stunts)

Vetrinær-sykehuset, https://muppet.fandom.com/wiki/Veterinarian%27s_Hospital#Sketches)

Muppet-nyhetene, (https://muppet.fandom.com/wiki/Muppet_News_Flash)

På dansegulvet, (https://muppet.fandom.com/wiki/At_the_Dance)

Muppet-labratoriet, (https://muppet.fandom.com/wiki/Muppet_Labs#Sketches)

Stand-up med Fozzie, (https://muppet.fandom.com/wiki/Fozzie%27s_Comedy_Acts)

På The Muppet Show ble det også framført sangnummere som en fast del av programmet, som også kjendis-gjestene ofte var en del av. Det ble også framført sketsjer med kjendis-gjestene også. Det ble ofte covret kjente pop-låter, og noen ganger framførte kjendis-gjestene sine egne sanger. Kjenningsmelodien ble komponert av Jim Henson og Sam Pottle, som var pianist i Muppet-bandet, og komponerte låter for bl.a Sesame Street. 

Alle 5 sesongene av The Muppet Show har premiere på Disney+ den 19. februar.

Elias Veine Wiig