Empo TV

Venter med trinn 4 i gjenåpningen av samfunnet

Etter råd fra helsedirektoratet og folkehelseinstituttet informerte helse- og omsorgsminister Bent Høie om at gjenåpning fortsatt må vente.  Høie uttalte at prioriteringen nå er at skoler og barnehager skal kunne åpne på grønt nivå i ...

Publisert:

Etter råd fra helsedirektoratet og folkehelseinstituttet informerte helse- og omsorgsminister Bent Høie om at gjenåpning fortsatt må vente.  Høie uttalte at prioriteringen nå er at skoler og barnehager skal kunne åpne på grønt nivå i august. På pressekonferansen for 4 dager siden sa han at – Vi må gjøre det vi kan for at barn og unge kan starte med en normal skolehverdag etter ferien. En videre gjenåpning nå vil øke risiko for at flere skoler må åpne på gult eller rødt nivå, og vil dermed ramme barn og unge.

– Helsedirektoratet og FHI har nå gjort en ny vurdering. Data viser at vaksinering går riktig vei, og antall sykehusinnleggelser og dødsfall fortsatt ligger på et lavt nivå. Samtidig har smittetallene vist en svak økning den siste tiden etter å ha ligget på et stabilt lavt nivå gjennom sommeren. Delta-varianten har som forventet blitt dominerende, uttalte Høie. Helsedirektoratet og FHIs anbefaling er basert på nasjonal utvikling og utvikling internasjonalt. Høie viste til stor smittespredning i Nederland, Spania og Storbritannia. – Basert på dette anbefales det at man heller ikke nå går over til trinn fire. Regjeringen følger etatenes råd og tar en ny vurdering i midten av august.

Høie refererte til sommeren og høsten i fjor og uttalte at høsten neppe blir lik den i fjor med tanke på smitteverntiltak. – I fjor sommer fikk vi kjenne på friheten etter en vår med strenge tiltak og nedstenging. I løpet av høsten fikk vi dessverre mer smitte og nye runder med strenge tiltak. Denne sommeren har vi også kjent på mer frihet, spesielt etter innføring av trinn tre i slutten av juni. Høie sier til Dagens Medisin at vi neppe vil oppleve den samme nedstengningen som i fjor. Til forskjell fra i fjor har vi nå vaksiner. Om lag 80 prosent av alle voksne har nå fått  minst en dose med vaksine, og over 40 prosent er fullvaksinert. – Alt tyder på at vi kan nå en vaksinasjonsgrad som vi ikke engang hadde turt å håpe på når vi diskuterte dette for kort tid siden.

Høie viste til at det er data og ikke dato som er avgjørende for regjeringens plan for gjenåpning av samfunnet, og at det om to uker vil opp mot 90 prosent av den voksne befolkningen være vaksinert med minst en dose vaksine. – Men snart må vi likevel være forberedt og være villig til å godta en økt risiko, som det innebærer å åpne samfunnet ytterligere. Behovet for å minimere helserisiko kan ikke trumfe alt annet i samfunnet. – Vaksinasjonstempoet og nordmenns formidable vaksineoppslutning gjør at den dagen nærmer seg med stormskritt.

Les alt om koronasituasjonen på Dagens Medisin.no

Les hele saken: Venter med videre åpning

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen