Empo TV

Vernepleiere fikk pris for fredagsklubb for utviklingshemmede

Vernepleierne Siv Erna Berntsen og Emma Kristine Leesland har fått Frivillighetsprisen 2020 i Evje og Hornnes kommune i Agder. De får prisen for sitt arbeid med Fredagsklubben gjennom 13 år for personer med funksjonsnedsettelser. Klubben har ...

Publisert:

Vernepleierne Siv Erna Berntsen og Emma Kristine Leesland har fått Frivillighetsprisen 2020 i Evje og Hornnes kommune i Agder. De får prisen for sitt arbeid med Fredagsklubben gjennom 13 år for personer med funksjonsnedsettelser. Klubben har samlet et hundretalls personer fra Agder en fredag i måneden, og er en viktig møteplass for å skape vennskap.

De to vernepleierne var kollegaer i et bofellesskap for utviklingshemmede da de startet opp fredags-klubben i 2008. De så at mange av beboerne ikke drev med noen aktiviteter på fritiden, og det ville de gjøre noe med. Siv Erna Berntsen er ansatt i habiliterings-tjenesten i kommunen. Kollega Emma Kristine Leesland er også ansatt i kommunen og jobber med VTA-tiltak (Varig Tilrettelagt Arbeid). Sammen har de to drevet klubben på fritiden siden.  De fikk låne et foreningshus i kommunen. Så ringte de rundt til flere bofellesskap for å invitere til klubb. I løpet av årene har klubben vokst seg stor – nå kommer det folk fra hele Agder til Evje og Hornnes kommune.

– Å få venner eller kjæreste kan være vanskelig for dem som har funksjonsnedsettelser, fordi det er få møteplasser, sier Berntsen. – Vi har alle aldre her, fra 10 år til 60-åringer, sier Berntsen. Det serveres alltid mat på klubben , som de to vernepleierne lager til hundre deltakere. De spiser, forteller vitser, danser og har kiosk. De har hatt talentiade med artister og dommere. De har til og med vært på Danmarkstur.– Her har folk skapt vennskap, de har funnet seg kjærester, og de har slått opp igjen. Når klubbkveldene er over har vi ofte satt oss ned med en brus og snakket om alle de gode øyeblikkene vi opplevde på klubbkvelden, forteller Berntsen.

Vernepleierne har etterhvert fått med seg flere frivillige til å drive klubben.– Det er deltakere på klubben som hjelper til med å rigge og ordne i stand. Den eldste som hjelper til er 80 år! sier Berntsen begeistret. Berntsen legger ikke skjul på at det er mye jobb med klubben. For eksempel har hun og kollegaen stått til midnatt med oppvasken, og de har brukt flere dager på å planlegge, handle og lage mat. Klubben har ikke fått kommunal støtte, men deltakerne betaler 50 kroner i inngangsbillett som dekker innkjøp. Ellers har det lokale næringslivet sponset klubben, blant annet Sparebanken Sør.

Berntsen sier at det er responsen fra deltakerne som gjør at de fortsetter.– Hvis vi møter på noen ute, hender det de spør: «Er det klubb på fredag?» Det er tydelig at det betyr veldig mye, sier Berntsen.Hun er lei for at det ikke har vært klubb siden mars i år, på grunn av korona.– Vi ønsket ikke å sette en begrensning på antall deltakere, derfor valgte vi ikke å ha det. Men i 2021 planlegger vi digitale klubbkvelder. Vi ser for oss at folk kan møtes foran skjermen sammen i bofellesskapene sine, sier Berntsen.

Saken er fra Frifagbevegelse.no https://frifagbevegelse.no/nyheter/vernepleiere-far-pris-for-mange-ar-med-fredagsklubb-for-utviklingshemmede

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen