Empo TV

Bjørn Jarle Kvande fikk Asperger-diagnose som 51-åring

- En superkraft!

Etter et liv med følelsen av å være "rar", fikk Bjørn Jarle Kvande (51) diagnosen Asperger. Inspirert av en YouTube-profil, gjorde han en oppdagelse som forvandlet hans syn på seg selv og sin karriere som programmerer.

Publisert:

– Det føltes vanvittig bra å få svar på hvorfor en er så rar! Bli kvitt raring-greia og få en forklaring på det, sier han til Kode24.no.

Han har programmert i 40 år, og håper han kan holde på med det resten av livet. I mange år følte han seg annerledes.

Den som gjorde at han til slutt ba legen om å henvise ham til spesialist som ga ham fikk diagnosen, var YouTube-profilen Dave Plummer fra "Dave's Garage". Plummer er en tidligere Microsoft-utvikler som for en tid tilbake gikk åpent ut med at han hadde blitt diagnostisert med Asperger som voksen. Kvande kjøpte senere Plummers bok "Secrets of the Autistic Millionaire" – både fordi han var interessert i å lese om tiden hans som Microsoft-programmerer, men også fordi den handlet om å være utvikler med Asperger.

I boken skrev Plummer blant annet om hvordan han opplevde barndommen, hvordan han opplevde sosiale situasjoner, og hvordan han noen ganger måtte gå og gjemme seg på hotellrommet – og ikke helt forsto hvordan han skulle oppføre seg i møter.

– Det var eksakt likt slik jeg følte verden og opplevde det. Så hadde han en lenke til en test jeg tok, som bekreftet det jeg hadde mistanke om.

Kvande sier han har vært heldig og alltid hatt jobb, og ikke minst fått lov til å kode i 40 år – som utvikler siden 1996 og i eget selskap siden 1998. I dag lager han tjenesten Trailguide.net sammen med Peter Seidl.
Trailguide er en app som hjelper deg å finne utendørsaktiviteter med digitale kart, turbeskrivelser, anmeldelser, førerapporter, og live GPS-navigasjon.

- Å ha en Asperger-diagnose ser jeg på som en superkraft når det kommer til programmering», forteller Kvande.
Les mer:
Fikk Asperger-diagnose som 51-åring: – En superkraft!
Relaterte artikler:
Steffen var arbeidsløs og deprimert, så fikk han diagnosen: - Som å skru på en bryter

Kilde: Kode24.no

Nøkkelord

#AspergerVis flere