Empo TV
Kyrre Haugen Sydness som Kaptein Sabeltann i "Kaptein Sabeltann og Den Forheksede Øya"
 Foto: Marcuslasa, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Kyrre Haugen Sydness som Kaptein Sabeltann i "Kaptein Sabeltann og Den Forheksede Øya" Foto: Marcuslasa, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Kristiansand Dyrepark:

Den levende parken

- Litt historikk om en av Norges største turistattraksjoner

Det hele begynte en dag i 1964 da misjonæren Willi Tjomsaas fortalte at han ville starte en dyrepark i Kristiansand. Det var tydelig at ingen hadde hatt en sånn idé før, for mange var svært skeptiske og mente at Tjomsaas hadde gått fra forstanden. Han kontakter derfor noen som har økonomi til å hjelpe han med ideen men de er heller ikke særlig positive - bortsett fra én. Han heter Leif Haanes og han vil gjerne høre mer om planen. Det ender med at de blir enige om å gjøre denne drømmen til virkelighet: Dyreparken skal bygges.

Publisert:

Sist oppdatert: 10.01.2024 kl 13:47

Gepardanlegget i Dyreparken i Kristiansand -
 Foto: Morten Teinum (CC BY-NC-SA 2.0) Flickr/Visit Sørlandet

Gepardanlegget i Dyreparken i Kristiansand - Foto: Morten Teinum (CC BY-NC-SA 2.0) Flickr/Visit Sørlandet

Sommeren 1964 er byggingen i gang. Med et godt team går det fort, så allerede mot slutten av året har dyreparken fått tre dyr. Våren 1965 får dyreparken to bjørner og det fører til at det kommer opp til 30 000 besøkende, enda parken ikke er offisielt åpnet enda. Endelig kommer den store dagen, og Lørdag 25. juni 1966 er Kristiansand Dyrepark offisielt åpnet. Billettprisen er 4kr for voksne og 1kr og 50øre for barn, og selv om dagens billettpris er langt høyere, så var nok dette også mye penger den gangen.

Gjestene strømmer på og Willi Tjomsaas er svært fornøyd med at drømmen hans har blitt virkelighet, men for hans del skal ikke gleden vare så lenge. Allerede i januar 1968 blir han sagt opp som direktør i dyreparken. Dette skyldtes bl.a. at noen mente at det ikke er nok å være glad i å stelle med dyr. Hva vil skje med dyreparken nå? Redningen blir Edvard Moseid som har jobbet i dyreparken helt siden starten. Nå som Willi Tjomsaas ikke er ansatt i dyreparken lenger blir Edvard Moseid spurt om han vil overta sjefsjobben. Edvard er først litt usikker, men han vet innerst inne at dette er en jobb han kunne tenke seg så han takker ja.

Tigere i Kristiansand Dyrepark
 Foto: By Berit from Redhill/Surrey, UK - Swimming TigersUploaded by PDTillman, CC BY 2.0

Tigere i Kristiansand Dyrepark Foto: By Berit from Redhill/Surrey, UK - Swimming TigersUploaded by PDTillman, CC BY 2.0

Oppigjennom årene skjer det mye forskjellig i dyreparken som Edvard Moseid blir involvert i, men det er også dramatikk og konflikter. Det første som skjer er at det oppstår brann i tropehuset i dyreparken og flere dyr mister livet, blant annet dør en av de fem sjimpansene som kom til dyreparken i 1976. Men heldigvis har dyreparken bedre tider i vente for julen 1979 skjer det en stor gledelig nyhet; sjimpansen Julius ser dagens lys. Rett etter at Julius kommer til verden er det bare glede men cirka en måned senere vil ikke moren hans ha noe med han å gjøre lenger og Julius står i fare for å miste livet. Men heldigvis kommer Edvard Moseid til unnsetning og han skjønner at nå står det om livet. Derfor bestemmer han seg for at Julius skal bo hjemme hos han og familien hans for det er den eneste måten og redde livet til Julius på.

Julius vokser opp hjemme hos Edvard Moseid som fra før har kone og to døtre og døtrene ser på Julius som en helt vanlig lillebror. Etter cirka et år som medlem av Edvard Moseids familie må Julius læres opp til å bli vant til sjimpansene i dyreparken igjen, for det er jo der han egentlig hører hjemme. Dette blir en lang og vanskelig men nødvendig prosess, men heldigvis er det lyspunkter oppi det hele.

En vinterdag i 1983 sitter Edvard Moseid på kontoret sitt, og plutselig kommer det en mann inn på kontoret hans.
Han er i midten av 30-årene, har halvlangt hår og skjegg og heter Terje Formoe. Han er artist og har tidligere gitt ut noen LP-plater og nå vil han gjerne lage en kassett med tema fra dyreparken. Edvard er positiv til forslaget men han spør Terje Formoe «Kan du ikke heller lage en sang om Julius?» Det går Terje med på og han drar rett hjem og begynner å dikte. Få timer senere er sangen ferdig og den heter «HER KOMMER JULIUS». På samme tid lager barne-tv i NRK en TV-serie om Julius og sangen om han blir skrevet akkurat tidsnok til å være med. Dette gjør at «HER KOMMER JULIUS» blir en stor hit og det blir også laget kopper og t-skjorter med bilde av Julius på. Kort sagt har Julius nå blitt Dyreparkens store kjendis og inntektskilde. Terje Formoe lager også en tegneserie om Julius men den ble ingen varig suksess. Ikke lenge etter at Terje Formoe skrev HER KOMMER JULIUS blir han både underholdningssjef og markedssjef i dyreparken og i tiden fremover er han ansvarlig for masse forskjellig underholdning.

Kjuttaviga amfi
 Foto: Bløtkakespiser, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Kjuttaviga amfi Foto: Bløtkakespiser, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Først arrangerer Terje en talentkonkurranse som blir kalt Barnas Talenttreff, og i samme tidsrom etablerer han JULIUS-PRISEN som er en årlig prisutdeling til norske artister. I 1987 får Terje Formoe en avtale med Disneykonsernet og det resulterer i at han lager en utendørs teaterforestilling med Disney som tema og blant Disney karakterene som er med i forestillingen får man se Mikke Mus, Langbein,Donald Duck og mange flere. Denne forestillingen blir så populær at dyreparken setter den opp noen sommersesonger på rad igjennom en hel uke per sesong, og siden Disney er tema får denne uken navnet «DISNEY-UKA». Selv er Terje Formoe veldig fornøyd med dette men innerst inne har han et stort ønske om å sette opp en teaterforestilling som han selv har diktet, men kan han klare det?

En høstkveld i 1989 sitter Terje Formoe hjemme hos seg selv og lager en tegning. Han vet kanskje ikke helt hva resultatet av tegningen blir men fantasien setter ingen grenser. Etter flere timer er tegningen ferdig og resultatet ble fire sjørøvere og et skattekart. Terje tenker at kanskje tegningen er nøkkelen til å lage en egen forestilling, men da må han også finne navn til sjørøverne og kanskje først og fremst navn til kapteinen. Plutselig kommer både navn på hovedsjørøveren og på teaterstykke som lyn fra klar himmel og Terje Formoe skriver det ned øverst på tegningen. Navnet og tittelen ble «KAPTEIN SABELTANN OG SKATTEN I KJUTTAVIGA». Forestillingen blir satt opp i dyreparken sommerferien året etter og det tar ikke lang tid før sjørøverfiguren Kaptein Sabeltann blir en av Terje Formoes aller største suksesser.

Kaptein Sabeltanns verden
 Foto: KEN, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Kaptein Sabeltanns verden Foto: KEN, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons


Fra den gang har Terje Formoe skrevet nye forestillinger både titt og ofte og de spilles årlig i dyreparken hver sommer. Forestillingene er også blitt utgitt som video og DVD-filmer og mye mer.

På samme tidspunkt som Terje Formoe gjør suksess med alt fra Disneyshow til Kaptein Sabeltann har Edvard Moseid en stor plan. I 1984 hadde Edvard Moseid en stor drøm om å bygge Kardemomme by som en turistattraksjon i dyreparken. Edvard forteller Terje Formoe om planen og Terje er helt enig. Senere tar Terje Formoe kontakt med Thorbjørn Egner for å få hans tillatelse til å gjøre drømmen til virkelighet, men det er lettere sagt enn gjort. Thorbjørn Egner har nemlig bestemte meninger om hvordan Kardemomme By skal være og er fast bestemt på at byen skal bygges utseendemessig akkurat sånn som bildene i boken hans viser.

Kardemomme By
 Foto: KEN, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Kardemomme By Foto: KEN, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Heldighvis blir Edvard Moseid, Terje Formoe og Thorbjørn Egner enige og grunnsteinen til Kardemomme By blir lagt ned våren/sommeren 1989, og ikke lenge etter er byggingen i gang. Det tar sin tid, men to år senere, 8. juni 1991 blir Kardemomme by offisielt åpnet til stor glede for hele dyreparken.

Dessverre får ikke byens grunnlegger Thorbjørn Egner se sitt mesterverk ferdig, for cirka et halvt år tidligere 24. Desember 1990 blir han plutselig syk og dør 78 år gammel. Men resten av Egner-familien er til stede på åpningsdagen og de er som alle de andre tilstedeværende kjempeglade for at Thorbjørn Egners kjente og kjære fortelling har blitt til virkelighet.

Videre oppigjennom årene utvikler dyreparken seg mere og mere og sånn vil det også være i fremtiden. Kristiansand Dyrepark er så populær at den blir regnet som Norges nest største turistattraksjon.

Personlig syns jeg dette er en kjempespennende historie, for jeg har selv vært på ferie i dyreparken mange ganger. Noe av det jeg syns er morsomst med Kristiansand dyrepark er at det er ikke bare en dyrepark men en fornøyelsespark også og det betyr at man kan oppleve mye mere enn bare dyr der. Mye av det jeg nå har skrevet er basert på innhildet i dokumentartfilmen "Den Levende PArken", utgitt på DVD i 2006. Så til de av dere som kanskje ikke vet så mye om historien bak Kristiansand Dyrepark og alt man kan både oppleve og oppdage der anbefaler jeg å se denne filmen.

Kilder: Dokumentarfilmen "Den Levende Parken" (2006) på DVD, Wikipedia, Dyreparken.no

Faktaboks

Kristiansand Dyrepark, ofte bare kalt Dyreparken, er en kombinert dyre- og fornøyelsespark utenfor Kristiansand i Agder, ved grensen til Lillesand. Parkselskapet ble etablert i 1964 og parken åpnet offisielt i 1966.

Parken har utviklet seg til å bli den nest mest besøkte turistattraksjonen i Norge etter Holmenkollen. Parken, som i dag er en fritidspark med dyr, sommerteater og andre attraksjoner, har ca. 650 dyr fordelt på 123 forskjellige dyrearter. I 2018 hadde parken (inkludert Badelandet, som ble åpnet i 2010) 996 198 besøkende.

Kilde: Wikipedia