Empo TV

Pixar

Loop

Dataanimert kortfilm 2020

Loop er tittelen på en Pixar kortfilm i SparkShorts programmet til Pixar fra 2020. SparkShorts-programmet er utviklet for å oppdage nye historiefortellere, utforske nye fortellerteknikker og eksperimentere med nye produksjonsarbeidsflyter. Disse filmene er ulikt noe Pixar noen gang har gjort, og gir en mulighet til å frigjøre potensialet til individuelle artister og deres oppfinnsomme filmskapende tilnærminger i mindre skala enn deres normale produksjon. Det revolusjonerende med akkurat LOOP, er att det er første gang en autistisk karakter har hovedrollen i en Disneyfilm!

Publisert:

Loop er tittelen på en Pixar kortfilm i SparkShorts programmet til Pixar fra 2020. SparkShorts-programmet er utviklet for å oppdage nye historiefortellere, utforske nye fortellerteknikker og eksperimentere med nye produksjonsarbeidsflyter. Disse filmene er ulikt noe Pixar noen gang har gjort, og gir en mulighet til å frigjøre potensialet til individuelle artister og deres oppfinnsomme filmskapende tilnærminger i mindre skala enn deres normale produksjon.

Det revolusjonerende med akkurat LOOP, er at det er første gang en autistisk karakter har hovedrollen i en Disneyfilm! Vi har tidligere sett døve jenter og jenter med Downs i Family Guy og dukker med Asperger i Sesam Stasjon, men det har vært i biroller og som sidekarakterer. Det at ei autistisk nonverbal jente har hovedrollen i en animert kortfilm er noe helt nytt og helt banebrytende! Filmen handler om Renee som er deltaker på en Urban sommerleir for kanopadling, mitt i sentrum av en storby. Hun har selvsagt ikke språk og derfor er det nok et lite sjokk for Marcus (filmens andre hovedperson) når instruktøren sier at dagens padletur må Marcus ta med Renee. Han er skeptisk, ikke fordi han har noe i mot henne, men fordi han tror språkproblemene kan by på vansker. Han har selvsagt ikke noe valg, og spør du regissør Erica Milsom er ikke to tenåringer som flyter sammen i en kano de beste egenskaper for en overbevisende spillefilm. Hun tok allikevel premisset og resultatet ligger nå klar for strømming når det måtte passe deg på Disney+.

Kanoturen til Renee og Marcus ender faktisk opp med og bli ganske så trivelig etter hvert og Marcus skjønner fort at språkmangel til tross, vet Renee og gjøre seg forstått, gjennom og blant annet kommunisere via emojis på smarttelefonen sin. Litt dramatikk blir det også plass til, da Marcus nesten opplever et anfall, men det går bra til slutt, som det jo alltid gjør.

Regissør Milsom forteller videre at grunnen til at hun valgte en så enkel ramme rundt kortfilmen som en kanotur på en innsjø, er fordi det ofte er det nære og kjære som preger autisters hverdag. Ikke store fantastiske kompliserte eventyr i verdensrommet, eller livshistorien til en sjel uten kropp eller en følelse til en liten jente. Autister lever ofte i sin egen lille verden, som er mer en spennende nok for dem, og da kan ofte det og padle over en liten innsjø, være like spennende som og ta et cruise i Middelhavet. Tenk bare på Elling og restaurantgulvet!

Til slutt må jeg få si litt om Madison Bandy. Madison Bandy er en ekte nonverbal autist som faktisk er hun som spiller Renee i filmen. Som autister flest er de helt avhengig av streite avtaler og faste rammer, og derfor skjønte regissør Milsom fort at her var det ikke snakk om og ta Madison gjennom en lang og tung auditionprosess, eller transportere henne til et opptaksstudio for og få spilt inn filmen. Nei, skulle dette gjøres måtte opptakene bli gjort enten på Madison`s rom, eller i nabolaget rundt huset hennes, slik at det ikke ble alt for mye fremmed og nytt på en gang. Noe som faktisk også funka som ei kule!
Animasjonen i filmen er imponerende som alltid, og jeg tror det at genistreken ved og alltid velge EKTE autistiske/downsere/døve til og stemmelegge slike roller er fordi det gir gevinst i dobbelt forstand! Ikke bare blir stemmen så lik som mulig, men det er også en stor fordel for animatørene. De kan observere bevegelser, rykninger, føringer og tics og dermed skape en karakter som er mye mer autentisk, enn om de bare skulle gjort research og sett arkivklipp. Alt i alt er denne vesle snutten vel verdt 8 minutter av livet ditt, og du vil kanskje ende opp når du når rulleteksten med og smile og si at jaggu er slike folk, folk de også!

Terningkast 5!