Empo TV

Ukens filmspesial er klar:

Dokumentarfilm, spenning og moro!

Hjertelig velkommen til ukens filmsending, som foregår dagen før den 38. Amandapris-utdelingen finner sted i Haugesund, og den 50. norske filmfestivalen finner sted i samme by.

Publisert:

Men før vi begynner vil jeg nevne at den britiske artisten Olivia Newton-John, som fikk sitt gjennombrudd i musikalen «Grease» i 1978, døde i forrige uke av kreft, 73 år gammel. Hun representerte også Storbritannia i Eurovision Song Contest i Brighton i 1974 med sangen «Long Live Love». Som vanlig begynner vi med ukens filmanmeldelse, og Carl Edvard.

Anmeldelse: "Nope" (2022)

Tusen takk, Carl Edvard. Ukens neste film, «Where the Crawdads Sing», er basert på boken «Der krepsene synger» av den amerikanske forfatteren Delia Owens. I de farlige myrområdene i Nord-Carolina oppdrar den forlatte, men samtidig smarte og selvstendige jenta Kya seg selv, og i småbyen Barkley går det rykter om den såkalte «myrjenta». På hennes vei inn i voksenlivet møter Kya to unge menn fra byen, men når en av mennene blir drept, rettes mistanken mot henne. I hovedrollene finner vi Daisy Edgar-Jones, Taylor John Smith og Harris Dickinson, og regien er ved Olivia Newman. Aldersgrense: 12 år.

I fjor fylte den samiske tekstilkunsneren Britta Marakatt-Labba 70 år, og ukens siste film, «Historjá – Broderi for Sápmi», er en dokumentar som tar for seg hennes liv og virke. Filmen tar utgangspunkt i Marakatt-Labbas hovedverk, det 24 meter lange broderiet «Historjá», som skildrer samenes historie. Etter å ha stått flere år på barrikadene mot rasisme, og for samiske rettigheter, står Britta overfor hennes – og menneskehetens - største kamp til nå: Kampen mot klimaendringene. Filmen er tillatt for alle, og regien er ved Thomas Jackson. (V)

Ukens forhåndstitt er av det morsomme og rørende slaget, for fredag 21. oktober er det premiere på «Mrs. Harris Goes to Paris».