Empo TV

75 år siden atombombene falt over Hiroshima og Nagasaki

I dag er det på dagen 75 år siden USA slapp atombomben "Little Boy" over den japanske byen Hiroshima. 140 000 mennesker mistet livet i eksplosjonen, og tre dager senere, 9. august, ble 70 000 mennesker drept da den andre atombomben ble sluppet over Nagasaki.

Publisert:

På denne dagen i 1945 var den da 16-årige Lee Jong-Keun var på vei til jobb da atombomben falt. Jong-Keun falt med ansiktet mot bakken, og fikk brannskader på nakken. I etterkant holdt han det hemmelig at han var en "hibakusha", som betyr "overlevende fra atombombene". og først da han var 85 år valgte han å fortelle sin historie. - Vi må jobbe hardere for at stemmene våre blir hørt, sier Lee til nyhetsbyrået AP. Han mener at det bør bli slutt på atomvåpnenes tilstedeværelse, sånn at verden blir et tryggere sted. - Et atomvåpenforbud er utgangspunktet for fred, sier han. Michiko Kodama (82), som også overlevde atomangrepet, har et ønske om at de siste overlevende fra atomangepene i 1945 skal få mulighet til å nå de yngre generasjonene, som, ifølge dem, har vokst opp i en verden hvor atomtrusselen har vørt fraværende - Vi har ikke mye tid igjen. Jeg vil fortelle historien vår til den yngre generasjonen når jeg fortsatt kan.

Siden 1945 har ikke atomvåpen blitt brukt i krig, men faren for at det skal skje har fra tid til annen vært overhengende. I januar ble den såkalte "dommedagsklokka", som er en symbolsk analogi over hvor nærme menneskeheten er en global katastrofe, stilt til 100 sekunder på midnatt. - Den har aldri vær nærmere, sier Tuva Widskjold, som er Norges koordinator for den internasjonale kampanjen for å avskaffe atomvåpen ( ICAN). Hun mener at årets markering er viktigere enn på lenge, ettersom terskelen for å bruke atomvåpen har blitt lavere. - Det gjør at det er kjempeviktig å vri fokus og vise hva de faktiske konsekvensene av disse masseødeleggelsesvåpnene er, som jo er enorme menneskelige lidelser og forferdelige konsekvenser for jorda og livsgrunnlaget vårt, sier Widskjold. Det kan nevnes at ICAN i 2017 fikk Nobels Fredspris.

De offisielle atommaktene er USA, Russland, Frankrike, Storbritannia og Kina, men Israel, Nord-Korea, Pakistan og India har også atomvåpen. I USA ble det i mai fremmet et forslag om å foreta en underjordisk atomtest i, men dette ble stoppet av Demokratene.

Les hele saken: https://www.nrk.no/urix/overlevende-75-ar-etter-atombombene_-_-for-meg-er-ikke-krigen-over-enna-1.15110634

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo