Empo TV

Advarer myndighetene mot å lette på tiltakene

I Norge er koronasmitten på vei ned, og smittetallene er nå på det laveste siden perioden 19 - 25. oktober i fjor. Professor i sikkerhetsfag ved ved høgskolen på Vestlandet, Torgrim Log, er imidlertid bekymret ettersom de lave smittetallene kan øke presset mot myndighetene for å lette på tiltakene.

Publisert:

- Dette er en enkel modell som viser at vi, på tross av at smittetallene stort sett går nedover, kan ha et økende problem i framover som følge av det muterte coronaviruset fra Storbritannia, sier Log til Dagbladet, og understreker: - Det er derfor viktig at regjeringen får oppbakking i strenge tiltak. Ellers kan dette gå som det nå gjør i mange andre europeiske land.

Onsdag kveld innførte regjeringen strengere tiltak for å slå ned koronasmitten, og scenariet som Log har laget, viser hva som kan skje dersom man slipper opp for tidlig. I grafen er reproduksjonstallet, dvs. R, satt til 0,88, dvs. at smittetrykket er svakt. Imidlertid er den britiske virusvarianten minst 50 prosent mer smittsom, og dersom man legger dette sammen med den nedadgående koronasmitten, vil R-tallet stige til minst 1,32. I London står den britiske virusvarianten for 97 prosent av smittespredningen.

Helsedirektoratet deler Loges frykt for hva som kan skje dersom den britiske koronavarianten ikke blir slått ned i tide. - Hovedutfordringen knyttet til det muterte viruset fra Storbritannia er at det er mer smittsomt og derfor gir et høyere reproduksjonstall R enn de virusstammene vi har hatt i Norge så langt, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Han sier videre at selv om forekomsten vil være lav blant de som får et positivt testsvar, vil andelen muterte virus gradvis vokse, før det på et tidspunkt vil overta som det dominerende viruset i Norge. - Da vil ikke lenger de ordinære smitteverntiltakene hindre eksponentiell vekst av smitten og den vil begynne å vokse kraftig, sier Nakstad, før han utdyper:

- Den risikoen som er forbundet med dette er årsaken til at vi ønsker å begrense smittespredningen av muterte virus best mulig og blir nødt til å ha skjerpede rutiner for å påvise slike mutasjoner og få enda raskere kontroll på smitteutbrudd i kommunene.

Les hele saken: Mutert coronavirus - Skrekktall: Advarer Erna mot åpning (dagbladet.no)

Kilde: dagbladet.no

Publisert av: Anders Teslo