Empo TV
Illustrasjonsfoto hentet fra Para-VM i Snøsport på Lillehammer som ble avholdt i 2021
 Foto: Lillehammer 2021/Gisle Johnsen

Illustrasjonsfoto hentet fra Para-VM i Snøsport på Lillehammer som ble avholdt i 2021 Foto: Lillehammer 2021/Gisle Johnsen

Funksjonshemmet gutt feirer livet med Ridderrennet

Flyktet fra bomberegnet i Ukraina

For familien til Volodymyr (14) fra Mariupol, startet konflikten mellom Russland og Ukraina allerede i 2015. Foreldre og besteforeldre ønsket likevel ikke å reise fra hjembyen de var så glad i. Først da bomberegnet tok til i februar 2022, skjønte foreldrene til Volodymyr at de var tvunget til å flykte. Det fantes ingen bomberom som var tilrettelagt for rullestolbrukere, som Volodymyr var avhengig av. De satte seg i bilen og dro av sted til Norge og fikk opphold på et mottakssenter i Oslo.

Publisert:

Sist oppdatert: 29.03.2023 kl 14:21

Ett år senere er hele familien sammen på Ridderuka på Beitostølen. Ridderuka er verdens største årlige vintersport for syns- og bevegelseshemmede. Arrangementet har flere hundretalls deltakere fra flere land. Dette er et tradisjonsrikt Skistevne for funksjonshemmede.

Volodymyr har aldri vært med på et slikt arrangement der man går på langrennsski, eller kjører alpint. På onsdag var det første gang han prøvde seg på langrennsski da han deltok i skiskyting. Volodymyr trodde det var umulig, men var strålende fornøyd da han kom i mål. Han er imponert over alt som er tilrettelagt og gjør at han ikke føler seg funksjonshemmet. Han sier til NTB-journalisten at hele familien er takknemlige overfor alle som hr gjort det mulig for dem å komme hit. Selve Ridderrennet er førstkommende lørdag 25.mars. Familien fra Moriupol fikk vite om Ridderuka og ble invitert til Beitostølen av Tone Englund - en som har betydd og betyr mye for den ukrainske familien. Mamma Svitlana sier hun har et utrolig stort hjerte og vil bare hjelpe alle. Hun sier videre at det var Tone Englund d som ordnet sponoret for at Volodymyr kunne komme seg på Ridderuka. Han kan ikke snakke engelsk og er derfor helt avhengig av moren sin. Hun fikk ordnet med sjefen på Radison Blu Mountain Resort det slik at både hun, som ledsager og mor og sønnen fikk bli med.

Ukraina
 Foto: PxHere

Ukraina Foto: PxHere

-Vi føler oss så heldige og er evig takknemlige, sier Svitlana til NTB. Historien til Volodymyr startet da hen ble lamfra livet og ned etter en alvorlig fallulykke fra en bro i Mariupol. Det var da hen skulle advare en bilist om et farlig hull i veien at han selv falt ned fem meter. Slik brakk han ryggen og fikk en seriøs ryggmargsskade. Ulykken endret livet til familien Arabadzhy, men unge Volodmyr ønsker heller å se muligheter fremfor begrensninger. Han mener at livet som rullestolbruker har gitt ham flere muligheter til å prøve ut nye aktiviteter og hobbyer. Mes utstyr fra Hjelpemiddelsentralen får han delta på aktiviteter som har gitt ham mange nye venner, ifølge NTB. Volodymyr og moren hans, Svitlana Arabadzhy føler seg godt integrert og mottatt av det norske samfunnet. De kan ikke få takket nok til alle sine norske venner for all støtte og hjelp. I Norge har familien fått en helt ny og tilrettelagt hverdag med tanke på Volodymyrs behov og muligheter.

– Dette opplever vi også her på Ridderuka. Jeg er meget imponert over organisasjonen og hvordan alt fungerer. Det er helt fantastisk hvordan alt på skinner, sier Volodymyr. – Her lever jeg et normalt og fullkomment liv. Jeg får muligheten til å prøve ting jeg aldri har kunnet oppleve tidligere. Det er utrolig spennende og gøy.

På Beitostølen Helsesportsenter var det Viljar Aasan som presenterte “sitski” til Volodymyr. Det tilpassede hjelpemiddelet kunne den ukrainske 14 åringen stille til start på Ridderrennet lørdag 25. mars

Les hele saken:

Fra bomberegn til Beitostølen: Reddet livet - klar for Ridderrennet

Kilde: NTB

Nøkkelord

#UkrainaVis flere