Empo TV

Asperger-diagnosen som ikke ble oppfanget

Christine Svendsen (31) tilbragte 14 år av sitt liv på psykiatriske institusjoner. Først i voksen alder fikk hun vite at hun har Aspergers syndrom - som er en mild variant av autisme.

Publisert:

- Jeg har så veldig lyst til å skaffe meg en hund, det er det jeg ønsker meg mest akkurat nå. Også tar jeg fag fra videregående og kunne tenke meg å studere matematikk eller kjemi. Jeg synes det er kjempegøy, og løser gjerne matteoppgaver i stedet for å løse kryssord, sier Svendsen. For kort tid siden kjøpte bergenseren sin egen leilighet, og i dag kjenner hun på en livsmestring som hun aldri hadde trodd at hun skulle få oppleve. - I 14 år har jeg levd store deler i psykiatriske institusjoner, og at jeg bare har akseptert at det er sånn situasjonen er. Jeg byttet stadig mellom diagnoser, som jeg selv ikke kjente meg igjen i. Men jeg ble medisinert i henhold til diagnosene, sier hun.

Det hele startet da Christine var 15 år. Hun slet med vonde tanker og skadet seg selv, og etter hvert ble dette fanget opp. Dette gjorde at Christine ble henvist til Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP), der hun ble undersøkt. - Jeg var veldig innadvendt og uttrykket meg lite. Det bekymret psykologen i BUP, siden det var vanskelig for henne å vurdere tilstanden min. Etter ukentlige samtaler med psykolog i halvt år ble jeg innlagt på ungdomsposten på psykiatrisk avdeling, sier hun. Der fikk de innlagte et skoletilbud, dagene var lagt opp etter måltidene, og på kvelden hadde man mulighet for å ringe familie og venner, samt se på TV. Så selv om livet på ungdomspsykiatrisk var tøft, var det langt enklere å håndtere enn hverdagen på voksenpsykiatrien.

- I voksenpsykiatrien fikk jeg blant annet en psykosediagnose og ble tvangsmedisinert fra jeg var 19 år. Medisinene førte med seg en voldsom sult og trøtthet. Dagene gikk bare i en døs. Det var så demotiverende å stå opp og starte dagen og samtidig vite at jeg bare måtte gå og legge meg og sove igjen så fort jeg hadde tatt medisinene. Jeg opplevde at det å leve handlet om å komme seg igjennom dagene, som var meningsløse. Jeg mistet helt kontrollen på maten på grunn av en sterk sultfølelse og gikk veldig opp i vekt. Jeg overlevde, men jeg levde ikke, sier Svendsen. Men da hun var 24, begynte en del ting å gå i riktig retning..

Les hele saken: Asperger-diagnosen ble ikke fanget opp - Psykisk helse (klikk.no)

Kilde: klikk.no/helse

Publisert av: Anders Teslo