Empo TV

Bemanningsbransjen fikk Tor Andreas ut i jobb

Tor Andreas Bremnes har en CP-diagnose og har skrevet flere jobbsøknader uten å bli ansatt. Ikke engang stillinger han åpenbart var overkvalifisert for.

Publisert:

Sist oppdatert: 10.12.2021 kl 12:31

Han har opplevd arbeidsgivere som tvilte på om han - som funksjonshemmet med en CP-diagnose - var mentalt i stand til å betjene et kasseapparat, til tross for at han kunne vise til fartstid som daglig leder i en kiosk. Han sier han ble frustrert jo mer kompetanse han fikk som arbeidssøker.

Han mener bemanningsbransjen kan være en viktig døråpner for funksjonshemmede som vil ut i arbeidslivet. Det var på den måten han slev fikk en jobb som kundeansvarlig for Manpower i Bergen. På fritiden er han politisk aktiv i Arbeiderpartiet og i LO- forbundet Handel og Kontor. Da Tor Andreas fikk jobb hos Manpower i Bergen, var det gjennom nettverket sitt og ikke en åpen søknad. Derfra har han bygget seg opp til den stillingen og posisjonen han har i dag. Han tror muligheten han fikk også kan være en mulighet for andre.

Bremnes ivrer for å synliggjøre mulighetene som bemanningsbransjen åpner for folk som ofte blir stående utenfor arbeidslivet, funksjonshemmede og andre grupper med såkalte «hull i CV-en». Historien hans som jobbsøker kokumenterer hvor vanskelit det kan være å få innpass i arbeidslivet når man har en funksjonsnedsettelse. Han prøvde til og med å fjerne oppysninger om funksjonsnedsettelsen fra Cv-en. Da fikk han komme på intervjuer, men arbeidsgiverne så straks for seg problemer de ikke ønsket seg- men som ikke fantes i virkeligheten.

En viktig del av jobben hans i dag, er å finne riktige kandidater til kunder med arbeidsoppgaver som må løses. – Når jeg skal formidle noen, spør jeg om mulighetene for tilrettelegging av arbeidsplassen. Ofte mangler bevisstheten om dette. Og ofte lar det seg fint gjøre å tilpasse, sier han og viser til flere tilfeller der han har kunnet formidle funksjonshemmede til jobber ute hos Manpowers kunder. Nå oppfordrer han flere funksjonshemmede som sliter med å få innpass på arbeidslivet, til å registrere seg hos bemanningsselskaper.

– Fra 2019 er det slik at man får fast ansettelse i bemanningsselskapet. Dersom noen av mine folk blir arbeidsledige, risikerer jeg å måtte betale dem garantilønn. Det betyr at vi har en egeninteresse i å få folk ut i jobb igjen. Så hva er alternativet? Om bemanningsbransjen skulle bli forbudt, må folk jakte på de midlertidige stillingene på egenhånd uten å ha noen i ryggen, sier han.

Nylig ble han hedret so «Åretes talsperson» av NHO-Service og Handel.

Saken er fra Handikapnytt:

- Bemanningsbransjen kan få funksjonshemmede ut i jobb