Empo TV

Birgit Skarstein snakker om sex og funksjonshemming i ny podkast

Den regjerende verdensmesteren, Birgit Skarstein forteller at sex slettes ikke er så annerledes etter at hun ble lam. Hun ble lam fra livet og ned da hun var 20 år gammel.  Denne uka gjester hun podkasten «G-punktet». Der snakker hun om et ...

Publisert:

Den regjerende verdensmesteren, Birgit Skarstein forteller at sex slettes ikke er så annerledes etter at hun ble lam. Hun ble lam fra livet og ned da hun var 20 år gammel.  Denne uka gjester hun podkasten «G-punktet». Der snakker hun om et tema hun selv skulle ønske det fantes mer informasjon om da hun ble lam; sex og funksjonshemming.

Til God kveld Norge forteller hun at hun gikk mange runder med seg selv før hun sa ja til å være med: – Jeg er jo egentlig ganske privat, men grunnen til at jeg ville stille opp er fordi jeg synes det er viktig å ufarliggjøre tema, sier hun. Hun husker veldig godt hvordan det var å ha så mange spørsmål det ikke fantes svar på. – Det var så lite kunnskap der ute, forklarer hun. Podkastvert Iselin Guttormsen (33) forteller om noe av motivasjonen bak episoden: – Målet er å bryte fordommer og tabuer, men samtidig åpne en dør for folk i samme situasjon, men som ikke en gang tenker tanken på å snakke med legen sin eller familien sin om sex.

Skarstein forteller at sex som funksjonshemmet er ganske likt som for alle andre: -Det er ikke noe «big deal». Jeg føler at andre gjør en større greie ut av det. Det er veldig fort gjort at man ser mer ulikheter enn det som nødvendigvis er der. Alle tror det er så annerledes, men det er jo ikke det. – Man er jo to stykker som finner ut av noe sammen. Man lærer seg hvordan hverandre fungerer. Hun forteller at slik var det da hun var med på «Skal vi danse» også. Hun tror at hun og dansepartneren tenkte mer kreativt enn mange av de andre parene i hvordan de la opp dansene sine, nettopp fordi de var tvunget til å tenke annerledes.

– Ingen var nok mer oppe i lufta og nede på gulvet enn oss. På den annen side påpeker hun at på lik linje med kvinner som må bli kjent med kroppen sin på ny etter en fødsel, har også hun funnet ut hva som funker og ikke funker for henne. – Jeg har vunnet mer på å bli eldre enn jeg har tapt på å bli lam.

Til God kveld Norge forteller Skarstein at hun følte på et stort ansvar da hun sa ja til å gjeste podkasten. Derfor tok hun en ringerunde til andre i samme situasjon, slik at hun kunne tilby nyanser i svarene sine. – Det er lite prat om sex og funksjonshemming, så det er skummelt at denne podkastepisoden blir en av få referanser folk har, men jeg håper det kan hjelpe å bryte ned noen fordommer, sier hun. Videre forteller hun at det var viktig for henne at praten ikke skulle være sentrert rundt henne, men heller en samtale om temaet. – Det er litt uinteressant egentlig, hva som gjelder meg. Det som er interessant er at vi må gi hverandre en sjans og ikke trekke konklusjoner basert på antagelser.

– Spørsmål hun selv har fått om sex var en av grunnene til at hun tenkte det var fint å bidra til en samtale hvor man kunne gå litt mer i dybden og oppklare noen misforståelser for å gjøre det lettere for andre unge som lever med en funksjonshemming.

Saken er fra TV2.no

https://www.tv2.no/a/11933615/

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen