Kontakt
Mens koronapandemien fremdeles hjemsøker verden, fanger en gruppe filippinske forskere flaggermus ved hjelp av nett. Tanken bak prosjektet er å finne ut hvilke virus flaggermusene innehar, og om virusene kan smitte over til mennesker.
Redaksjon N/A
Publisert: 07.04.2021 kl 08:15
Forskerne har på seg heldekkende sikkerhetsutstyr, for ingen vil bli smittet av korona - eller andre alvorlige virus. Når flaggermusene er fanget, blir de lirket ut av nettene og plassert i tøyposer. Så blir hver og en av dem tatt spytt- og avføringsprøver av, før de slippes ut i det fri igjen. - Det vi prøver å se på er andre koronavirus som har potensiale til å hoppe over til mennesker, sier Philip Aviola, som er leder for forskningsgruppen. Den har studert flaggermus i over 10 år, og i de neste 3 årene skal forskerne, med økonomiske støtte fra Japan, utvikle stimuleringsmodellen. Ved å analysere faktorer som klima, temperatur og hvor lett virusene sprer seg (inkludert mennesker) håper forskerne at man kan forutsi dynamikken til koronavirus. - Hvis vi kjenner selve viruset, og vi vet hvor det kommer fra, vet vi hvordan vi skal isolere viruset geografisk, sier Aviola til Reuters.
Et prosjekt av denne størrelsen krever at man må dra ut på lange turer i ulendt terreng. Om natten jakter forskningsgruppen på sovende flaggermus ved å sette opp spesielle nett før solen går ned. Når det skal tas prøver, blir flaggermusen holdt forsiktig i hodet, mens forskerne tar prøver av munnen dens med små bomullspinner. Man måler også vingespennet, og det er ikke få flaggermus å ta av: Man skal forske på 1300 flaggermusarter og 20 familier for å finne ut hvem av dem som er mest utsatt for virus, og hvorfor de er det. De fleste flaggermusene som fanges er såkalte hesteskoneser (latin: Rhinolophidae), som er kjent for å ha koronavirus.
Les hele saken: «Virusjegerne» håper dette kan stoppe den neste pandemien – VG
Kilde: vg.no
Publisert av: Anders Teslo