Empo TV

Isbading har gitt resultater

[b]Racerunning-utøveren Marie Aune Bardal (25) har sykdommen Celebral parese (CP), som gjør at hun sliter med ukontrollerbare muskelrykninger, også kjent som spasmer. Men på dager der vi andre sitter foran peisen og koser oss, gjør Marie noe ...

Publisert:

Racerunning-utøveren Marie Aune Bardal (25) har sykdommen Celebral parese (CP), som gjør at hun sliter med ukontrollerbare muskelrykninger, også kjent som spasmer. Men på dager der vi andre sitter foran peisen og koser oss, gjør Marie noe mange av oss ikke ville turt: Hun isbader, noe hun har drevet med siden i fjor høst.

Ved Beitstadfjordens østre utløp ligger Paradisbukta, og hit er det Marie og assistentene hennes drar for å bade i det kalde vannet. - Vanligvis bader hun i Rungstadvatnet, men der er det frosset nå, så da ble det saltvann i stedet, sier Inga Berit Lein, som er en av 5 assistenter som jobber for Marie gjennom BPA-ordningen. Til vanlig er ikke alle 5 med på isbadingen, men denne gangen var de med. - Isbadingen hjelper Marie med spasmene, sier Lein til NRK.

Men hvordan kan isbading ha en positiv effekt på folk som har celebral parese? Ifølge hjertespesialist og professor i forebyggende medisin ved UiT, Maja-Lisa Løchen, har personer med CP "overfyring" av nerver i kroppen, noe som fører til at muskulaturen stivner i muskelkramper. - Når temperaturen i kroppen til Marie kjøles ned ved isbading, reduserer nervene sin "ledningshastighet". Dette fører til at muskulaturen slapper mer av og til at spasmene reduseres, sier Løchen.

- Det ser ut som om isbadingen hjelper for dem også, sier Marie Aune Bardal om assistentene hennes. Mens de er i vannet holder assistentene Marie mellom seg og dukker henne raskt under vann. Så spurtes det opp mot land. Marie plasseres i rullestolen, får varme klær, og dagens isbad er over. - Jeg får mindre spasmer når jeg har isbadet, og etter en varm dusj. Den effekten har jeg ut dagen. det beste med å bade egentlig å dukke. Vet ikke hvorfor, men det er kjempeherlig når vannet treffer ansiktet, sier hun.

PS. I racerunning, som er den idrettsgrenen som Marie Aune Bardal driver med, konkurrerer rullestolbrukerne med en sykkel på tre hjul.

Les hele saken: Terapeutisk isbading gir et bedre liv for Marie (25) som har cerebral parese – NRK Trøndelag – Lokale nyheter, TV og radio

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo