Empo TV

Kan vinterferien bli en smittevernsuksess?

Førstkommende fredag er det klart for vinterferie, og mange har lyst til å dra på hytta. Samtidig henger koronaviruset over oss som en usynlig, mørk sky, og assisterende helsedirektør Espen Nakstad har i dag kommet med noen anbefalinger om hvordan vi kan begrense smitten.

Publisert:

- De som tester negativt for coronaviruset nå rett før vinterferien, må forholde seg til reglene - akkurat som de andre som reiser på ferie. Det er også de samme rådene som gjelder, som å bruke munnbind i butikker og holde avstand, sier Nakstad til Dagbladet. Han legger til: Og så må man forholde seg til de lokale forskriftene.

Mandag 15/2 testet 2998 osloborgere seg for korona, og tirsdag steg tallet til 3739, opplyser kommunikasjonsrådgiver i Helseetaten, Kjartan Sverdrup, til Dagbladet. I de siste 2 ukene har snittet ligget på 2075 tester pr. dag. For at vinterferien skal gå best mulig for seg, peker Nakstad på étt tiltak som du som leser kan gjøre: Hold deg unna store forsamlinger så langt det er mulig. - Begrens besøket til butikker. Det kan man gjøre ved å bare sende ett familiemedlem på handletur, og ikke alle. Og forsøk å handle på tidspunkter med mindre pågang, sier han.

Når Nakstad blir spurt om man kan bli smittet av å ta på varer i butikken, svarer han: - Det mest sannsynlige er at man blir smittet av andre i lokalet som er smitteførende, som puster og kanskje også hoster rundt seg. Det er en liten risiko for smitte via overflater, men hvis en smittet person nyser på en overflate, og noen tar på den etterpå, så i ansiktet, så kan man bli smittet.

Helseminister Bent Høie (Høyre) har sagt at det å dra til utlandet i vinterferien vil være i strid med regjeringens reiseråd.

Les hele saken: Nakstad om vinterferien: - - Kan oppnå motsatt effekt (dagbladet.no)

Kilde:dagbladet.no

Publisert av: Anders Teslo