Empo TV

Mener mutantviruset gir mer alvorlig sykdom

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad mener at det muterte koronaviruset vil legge større press på helsevesenet. Men han forventer også færre dødsfall, ettersom de eldste av oss har blitt vaksinert.

Publisert:

Nakstad sier at smittenivået i Oslo-området nå er på høyde med det det var ved årsskiftet, men at det nå er flere innleggelser. - Det tyder på at de muterte virusvariantene gir litt mer alvorlig sykdom og flere innleggelser. Så det vi hører fra andre land og leser i forskningsrapporter ser ut til å stemme i Norge nå, sier Nakstad til NRK Nyhetsmorgen. Ifølge en dansk studie fra februar fører den engelske virusvarianten til en økning for sykehusinnleggelse på 64 prosent, og britiske studier har også slått fast at mutantviruset kan være farligere enn "forgjengeren". Det bør nevnes at den muterte virusvarianten smitter lett mellom folk i alderen 0 - 19 år.

Så langt er 443.696 personer vaksinert i Norge, og Nakstad tror at færre personer vil dø enn i pandemiens tidlige fase. - Vi får nok mange færre dødsfall nå fordi vi har vaksinert de eldste i Norge. Men belastningen på helsetjenesten med innleggelser ser ut til å være like høy, og det rammer yngre personer også, sier Nakstad, som sikter til mennesker som er under 50 år. Ifølge FHIs siste ukesrapport økte antallet innleggelser for personer mellom 40 og 59 år økt med 37,5 prosent i uke 9 - og Nakstad peker på at antall innleggelser "går rett til værs".

Les hele saken: Nakstad: Ser tegn til at mutantviruset gir mer alvorlig sykdom

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo