Empo TV

Ukens filmsending:

Musikk, dans og drama

"Dancing Queen", "Ingen Bjørner" og "Eg har ord" er blant ukens titler.

Hjertelig velkommen til ukens filmspesial, der vi har dette å by på: Det danses i «Dancing Queen» - og Carl Edvard har sett «Tár».

Publisert:

Sist oppdatert: 17.03.2023 kl 09:08

Popgruppa ABBA har siden 1976 hatt en stor hit med sangen «Dancing Queen», og nå har sangen gitt navn til en ny, norsk familiefilm. I «Dancing Queen» møter vi Mina, som faller pladask for danseren Edvin, som har begynt i parallellklassen. Når det skal avholdes audition for å finne et nytt dansecrew, bestemmer Mina seg for å delta, men hun har et ørlite problem: Hun kan ikke danse! I hovedrollene finner vi Liv Elvira Kippersund Larsson, Viljar Knutsen Bjaadal, Anne Marit Jaobsen og Cengiz Al. Aldersgrense: 6 år.

Foto: Arthaus

Foto: Arthaus

I 28 år har den iranske regissøren Jafar Panahi utfordret hjemlandets harde sensur, og gitt oss filmer som «Den hvite ballongen» fra 1995, «Taxi Teheran» fra 2015 og «3 kvinner» fra 2018. Panahis nyeste film, «Ingen bjørner», handler om to kjærlighetshistorier som foregår parallellt: Den ene historien foregår i storbyen, og den andre foregår i en landsby. Felles for historiene er at parene opplever maktmisbruk og overtro fra det iranske systemet, og Panahi selv dukker også opp i filmen. I hovedrollene finner vi Naser Hashemi, Reza Heydari og Mina Kavani, mens regien er – som nevnt – ved Jafar Panahi. Aldersgrense: 9 år.

Fra Iran skal vi sette kursen mot Frankrike, der ukens 3. film, «Saint Omer», foregår. En mor er anklaget for å ha myrdet sin 15 måneder gamle datter ved å etterlate henne på en strand, slik at datteren ble tatt av tidevannet. Den gravide forfatteren Rama følger med på rettsaken fra publikumsbenken, og hun håper å få brukt det som kommer frem i saken i en moderne tolkning av den gamle myten om Medea. Men ting går ikke helt som planlagt. I hovedrollene finner vi Kayije Kagame, Guslagie Malanda, Valérie Dréville og Aurélia Petit, mens regien er ved Alice Diop. Aldersgrense: 9 år.

Ukens fjerde film, «Eg har ord» er en 90 minutter lang dokumentar om… ord. Rapper og regissør Runar Gudnason bestemmer seg for å finne ut av følgende spørsmål: Hvordan ble jeg rapper? For å finne svar på spørsmålet reiser han til Danmark, der Gudnason treffer inspirasjonskildene sine, og han besøker også familien hans i Ørsta. På veien bys det på både rap og betraktninger, og Gudnason har selv regien på «Eg har ord». Aldersgrense 12 år.

Nå skal det bli musikk – og drama, for denne uken har Carl Edvard vært på kino og sett dramaet «Tár».

Ukens forhåndstitt foregår i Tysklands naboland, Østerrike, for fredag 5. mai er det premiere på det keiserlige dramaet «Corsage».

Foto: AS Fidalgo

Foto: AS Fidalgo