Kontakt
Navs tilbud til unge med funksjonsnedsettelse er ikke godt nok, og det er store forskjeller på hvordan unge med funksjonsnedsettelser opplever å være inne i lange forløp på Nav for å få avklart egen arbeidsevne. I en pressemelding som ble ...
Redaksjon N/A
Publisert: 26.06.2020 kl 13:03
Navs tilbud til unge med funksjonsnedsettelse er ikke godt nok, og det er store forskjeller på hvordan unge med funksjonsnedsettelser opplever å være inne i lange forløp på Nav for å få avklart egen arbeidsevne. I en pressemelding som ble sendt ut i forbindelse med en offentliggjøring av en vitenskapelig artikkel vises det til tall som sier at nesten 60 prosent av mennesker med funksjonsnedsettelse i alderen 20-39 år både har et ønske om, og tro på, at det vil være mulig for dem å jobbe.
-Mange opplever at perioden på arbeidsavklaringspenger er for kortsiktig. Den har ikke det rommet for tid som mange trenger, sier forskeren ved NTNU Samfunnsforskning som har skrevet artikkelen, Sigrid Elise Wik, til Handikapnytt. I artikkelen konkluderer hun med at arbeidsavklaringspenger (AAP) ikke fremstår som riktig type ytelse for de unge med funksjonsnedsettelser. Perioden arbeidsavklaringen foregår har vært kortvarig og for dårlig tilrettelagt for de som har krysset av i rubrikken «ung» og «funksjonshemmet». Undersøkelsene ble gjort i to runder med ett års mellomrom.
– Flere opplevde at veilederen ikke var tett nok på, og de følte at oppfølgingen ble for dårlig, forklarer Wik. Til Handikapnytt påpeker Wik at ansatte i Nav må kunne mye om alle mulige tiltak, ulike utdanninger og det norske jobbmarkedet.I tillegg må de i utgangspunktet kunne mye om ulike diagnoser og funksjonsnedsettelser for å bistå denne gruppen på best mulig måte. Fagfolk med kunnskap på de ulike diagnosene og arbeidsmarkedet er nyttig, sier Wik.
Arbeidsavklaringspenger (AAP)
Undersøkelsene viste også at veilederen hadde mye å si for hvordan informantene opplevde tida med arbeidsavklaring.
– Hvordan de opplevde samarbeidet varierte veldig. For noen var Nav en viktig medspiller. For andre var det mange bytter som gjorde at de på en måte måtte begynne på nytt flere ganger, sier Wik.
– De som hadde hatt den samme veilederen gjennom flere år fikk det på enkelte områder enklere enn de som opplevde hyppige bytter, legger hun til,
Les hele saken her: https://www.handikapnytt.no/ny-forskning-unge-funksjonshemmede-gar-pa-nav-ordning-som-ikke-passer/
Postet av Birgitte Falck- Jørgensen, 26. juni 2020