Empo TV

Paralympics-utøver døde under historisk rotur

Den amerikanske Paralympics-utøveren Angela Madsen døde under hennes forsøk på å ro fra California til Hawaii. Dersom hun hadde klart det, ville Madsen ha vært den eldste - og første funksjonshemmede kvinnen til å ha klart en slik bragd - alene.

Publisert:

Som ung drev Angela med basket, men i 1981 pådro hun seg en alvorlig ryggskade. Da hun opererte ryggen som 33-åring gikk det galt, og hun ble lam fra livet og ned. Ifølge New York Times førte dette til at Angelas kjæreste forlot henne, hun mistet jobben, og i en periode sov hun i rullestolen ved Disneyland. Men hun ga ikke opp.

Da Angela begynte å ro, gikk det såpass bra at hun fikk være med på konkurranser. Dermed startet oppturen: I perioden 2002-05 tok Angela 3 gull og ett sølv i ro-VM*, og hun vant også bronse i kulestøt - både under Parapan American Games i 2022, og sommer-OL i 2012. Hun var også en del av det amerikanske spydkast-laget.

Men Angela ville gjøre noe mer - hun ville ro lange strekninger på havet. To ganger rodde hun over Atlanterhavet og Det indiske hav, i følge med andre. Det å ro på havet ga henne muligheten til å konkurrere mot mennesker uten funksjonsnedsettelse, fortalte hun til CNN. Og øverst på lista over roturer som hun ville ta, befant følgende tur seg: California - Hawaii - på egen hånd. Angeles mål var å bli den første funksjonshemmede - og den eldste kvinnen - som foretok en slik tur, og 24. april i år kastet hun loss fra Los Angeles, og satte kursen mot Hawaii, i den 20 fot lange glassfiberbåten Row of Life. Mens hun rodde, hadde Angela kontakt med hennes kone, Debra Madsen, via satellittelefon og SMS.

Ifølge CNN var planen var at Madsen skulle ankomme Hawaii i slutten av juli, men da hun hadde vært ut på havet i 2 måneder skal hun, ifølge New York Times, ha oppdaget et problem med ankerets maskinvare, som skal stabilisere båten når det er tung sjø. Søndag 21. juni bestemte Angela seg for å reparere ankeret, men etter flere timer hørte ikke Debra noe mer til henne. Hun fortalte at sporingsdata viste at båten ikke ble rodd, og med det ble det satt i gang en søkeaksjon. Da redningsmannskapene nådde frem til båten, fant de Angela død - bunnet fast til båten, i følge CNN.

Nå vil Debra at Angela skal få fullføre reisen som hun hadde satt seg fore. Kroppen hennes skal først fraktes til Hawaii, ikke hjem til California. - Hun fortalte gang på gang at hvis hun døde mens hun prøvde, så var deet greit for henne. sier Debra til CNN.

  • Angelas Madsens ro-VM-medaljer fordeler seg slik: sølv i single-sculler i 2002, gull i double-sculler i 2003, 2004 og 2005.

https://www.dagbladet.no/sport/dode-pa-risikabel-reise/72626544

Medaljeinformasjon er hentet fra wikipedia.org

Publisert av: Anders Teslo