Empo TV

Politiet får kritikk etter bortvisning av storesøster

Søndag kunne VG avsløre at 133 kommuner innførte besøksstans i boligene for utviklingshemmede. Nå får politiet kritikk for å ha bortvist Saka Maljicaj fra lillesøsterens bolig.

Publisert:

- Politiet skapte en helt unødvendig eskalering av situasjonen, mener Maljiacs advokat, Gorm Grammeltvedt, som tidligere har jobbet som avdelingsdirektør i Helsetilsynet. Jusseksperter som avisen har snakket med, mener politiet ikke hadde tillatelse til å til å bortvise Saka fra lillesøsterens eiendom, selv om hun ble ilagt besøksforbud av Grimstad kommune fredag 20. mars.

- Når politiet utøver sin myndighet, må det være noe akutt og uønsket, som representerer en betydelig ordensforstyrrelse eller fare for noen, sier politiadvokat Kai Spurkland. Han underviser i politirett, herunder bistand til andre offentlige organer.

Politistasjonssjefen i Grimstad, Terje Gundersen, forteller at han har tenkt på om det politiet gjorde var rett.

- Jeg har hatt en litt dårlig følelse for henne på innsiden av huset, for hun har vært i en veldig sårbar situasjon, sier Gundersen. I et skriv til kommunen og vergen til Sakas lillesøster skriver Stendi AS onsdag 15. april følgende: "Hun får beskjed om å gå (...) Hun setter seg ned på utsiden, og vi ringer politiet som kommer etter 15-20 minutter".

- Først stengte de huset til min søster og trakk for gardinene. Så skulle jeg ikke lenger få stå på tomten og høre hennes lyder. Hun skulle heller ikke få vite at jeg hadde vært der, sier Saka til VG, før hun fortsetter: Det er skremmende hvordan den kommunale helse- og omsorgstjenesten, som min søster er prisgitt, kan forlede politiet til maktmisbruk. Da Saka ble bortvist fra søsterens eiendom fredag 3. april, var journalist Janicke Yttervik fra Grimstad Adressetidende på stedet. - Da jeg fortalte at jeg var fra lokalavisa, sa den ene betjenten til meg: "Da kan du bare pelle deg vekk." Jeg har aldri blitt snakket sånn til før, sier hun. Dagen etter slapp avisen en sak om besøksforbudet. - Jeg synes politiet viste liten forståelse for søstrenes situasjon, sier Yttervik.

Les hele saken: VG: Politiet får kritikk etter å ha bortvist søster

Kilde: vg.no

Publisert av: Anders Teslo