Empo TV

Rullestoldansen svinger

Gina har vært rullestolbruker hele livet og sammen med hennes faste partner Tor Erik har dansen ført henne verden rundt. Blant annet til VM I Tokyo I 2013 og Roma i 2015.  Tor Erik har danset rullestoldans i 27 år, og er sammen med Gina ...

Publisert:

Gina har vært rullestolbruker hele livet og sammen med hennes faste partner Tor Erik har dansen ført henne verden rundt. Blant annet til VM I Tokyo I 2013 og Roma i 2015. 

Tor Erik har danset rullestoldans i 27 år, og er sammen med Gina trener i Rullestoldanseklubben Fristil. Klubben fylte 40 år i 2019, og er en av verdens eldste rullestoldanseklubber.

Hver tirsdag kveld trener klubben i en dansesal besatt med speil på et treningsssenter på Vulkan i Oslo. De er som regel tre, fire dansepar i tillegg til noen singeldansere som ikke har fast partner. Rullestoldanseklubben tar gjerne imot flere som liker å danse. I Norge har interessen for rullestoldans aldri tatt helt av, noe danserne i Fristil synes er synd. I Nederland er rullestoldans kjempestort. I Finland er det også mange rullestoldansere, forteller Tor Erik til Handikapnytt.

Tor Erik forteller at han har en søster som er rullestolbruker. Han overtok som dansepartneren hennes etter at faren deres sluttet å danse med henne. Tor Erik sier at han ikke var interessert i dans til å begynne med, men oppdaget etter hvert at han likte dansing godt og mestret det ganske bra. I rullestoldans som i annen pardans er det to som må jobbe – både rullestolbrukeren og den stående danseren, forklarer treneren. – Dans er kjempegod trening for kjernemuskulaturen. I rullestoldans som i annen pardans er det to som må jobbe – både rullestolbrukeren og den stående danseren, forklarer treneren.

Norges Danseforbund er organisasjonen for Rullestoldans og Pardans. Det er delt inn i ulike klasser ut fra hvilket handikap danseren har. Det kan enten være en  rullestolbruker  som danser med en stående partner , 2 rullestolbrukere som danser sammen eller en rullestolbruker som danser freestyle alene. – Den største feilen mange gjør, er at de trekker og drar i armene. Dette gir vonde skuldre både for den stående og den sittende danseren, sier trener Tor Erik. «Trikset» er å følge farten til rullestolen over gulvet, la seg flyte med og skape den elegante illusjonen av et svevende dansepar.

https://www.handikapnytt.no/stilfull-dans-med-rullestol/

Saken er hentet fra Handikapnytt.no

Postet av Birgitte Falck-Jørgensen, 10.august 2020