Empo TV
Ved MS angripes isolasjonen (myelinet) rundt nerveutløpere (aksoner). Illustrasjonsbilde av myeliniserte aksoner.
 Foto: Tom Deerinck and Mark Ellisman/National Center for Microscopy and Imaging Research (NCMIR). CC BY ND 2.0

Ved MS angripes isolasjonen (myelinet) rundt nerveutløpere (aksoner). Illustrasjonsbilde av myeliniserte aksoner. Foto: Tom Deerinck and Mark Ellisman/National Center for Microscopy and Imaging Research (NCMIR). CC BY ND 2.0

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum har fått MS

Fikk påvist sykdommen i 2020

Fredag startet Senterpartiets landsmøte i Trondheim, og partileder Trygve Slagsvold Vedum brukte den første tiden av talen som han holdt til landsmøtet for å snakke om noe personlig og alvorlig: Han har Multippel Sklerose (MS).

Publisert:

- Jeg var på rundreise i Vestland, og på vei til Flesland ringte telefonen. Legen hadde dårlige nyheter, og sa "Vi tror du er ordentlig syk. Vi tror du har MS", sa Vedum, som fra scenen fortalte at det norske helsevesenet har vært avgjørende for ham i de siste årene.

- Alene var jeg helt hjelpeløs, men på grunn av det fellesskapet klarte jeg å komme meg igjennom. Nå merker jeg ingen verdens ting, sa Vedum, som også fortalte at han hadde fått råd om å være åpen av kona Cathrine Wergeland.

Vedum forteller at 2020 ble et annerledes år. For samtidig som sykdommen utviklet seg, deltok han i NRK-programmet "Maskorama". På spørsmål fra NRK om han ble redd, svarer Vedum:

- Jeg ble veldig usikker, selvfølgelig blir du det. Og bekymret. Men så er jeg positiv av legning, så jeg valgte å ikke google det. Videre sier han: - Jeg fikk fantastisk hjelp av en sykepleier som forklarte at med dagens nye medisiner så kan ting gå helt bra. Og det har det gjort.

Multippel sklerose (MS) er en kronisk sykdom i sentralnervesystemet som fører til ødeleggelse av isolasjonslaget (også kjent som myelinet) rundt nervetråder i hjernen og ryggmargen. Symptomene varierer fra menneske til menneske, avhengig av graden av myelin-ødeleggelse og hvor i hjernen eller ryggmargen skadene er mest utbredt. Symptomene kan være nummenhet, synsforstyrrelse, problemer med å gå, lammelser i bein og armer, balanseproblemer, svimmelhet, problemer med finmotorikken og kronisk utmattelse. Det er om lag 12.000 personer i Norge som i dag lever med sykdommen, og hvert år får 500 - 550 mennesker diagnosen.

Les hele saken:
Vedum etter MS-beskjed: – Fungerer godt


Kilde: nrk.no

Nøkkelord