Empo TV

Skåldingstragedie opp for tingretten i Vestfold

En helsesekretær i 30-årene er i Vestfold tingrett tiltalt for uaktsomt drap på Alf Johan Halvorsen (51), som var sterkt funksjonshemmet og nærmest var språkløs. Halvorsen døde etter at han ble badet i vann som hadde mellom 70 og 76 varmegrader, og dersom sekretæren blir dømt for drapet, må hun sone en 6 år lang fengselsstraff.

Publisert:

Dagen før tragedien inntraff hadde en kollega av helsesekretæren skrudd opp termostaten på badekaret til makstemperatur - 75 grader - og, ifølge Statens helsetilsyn, ikke skrudd den tilbake til 38,5 grader. Til låst knapp, en såkalt skåldesperre. Her har også helsetilsynet beskrevet forløpet som: "usikker på om termostaten ble tilbakestilt".

Dagen etter, dvs. søndag 24. februar, overtok helsesekretæren ansvaret for Alf Johan. Hun startet med å tappe vann i badekaret, uten å sjekke temperaturen. Det må nevnes at blandebatteriet var skjult av en kurv med badeutstyr. Ved hjelp av en takheis og en skinne i taket ble Alf Johan løftet fra naborommet, og fraktet til badekaret, hvor han ble heist ned. I Helsetilsynets sakspapirer heter det at "pasienten begynte å skrike på en uvanlig måte." De tre andre som var på vakt kom for å hjelpe, og alle de fire - inkludert hun som hadde ansvaret for Alf johan - hadde flere års erfaring.

Fire dager etter skåldingen døde Alf Johan på Haukeland sykehus' brannskadeavdeling i Bergen, etter å blitt senket i det halvfulle badekaret som, nevnt innledningsvis, hadde mellom 70 og 76 varmegrader. Det er ikke blitt fastslått hvor lang tid det gikk før han fikk varslet med lyder om hva som hadde skjedd. Helsetilsynet har nå avsluttet saken mot helsesekretæren med en advarsel, og arbeider nå for samme arbeidsgiver - Færder kommune - men på en annen arbeidsplass.

Publisert av: Anders Teslo