Empo TV

Statsminister Erna Solberg brøt smittevernloven

Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen mener det er sjokkerende at statsministeren ikke kjenner reglene som hun er den øverste ansvarlige for å lage. Han sier det er sjokkerende og forventer at Solberg får bot for brudd ...

Publisert:

Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ved Universitetet i Bergen mener det er sjokkerende at statsministeren ikke kjenner reglene som hun er den øverste ansvarlige for å lage. Han sier det er sjokkerende og forventer at Solberg får bot for brudd på smittevernloven. Statsministeren hadde samlet 13 personer i anledning feiringen av 60-årsdagen sin i et leid lokale på Geilo i vinterferien.

– Så klart at jeg forventer at statsministeren behandles på samme måte som alle andre som bryter Covid-forskriften – det vil si at hun blir bøtelagt for det, sier Marthinussen og legger til: Det hadde vært ille nok hvis hun brøt anbefalingene, men her har hun brutt de straffesanksjonerte reglene om arrangement. – Det er ekstremt alvorlig at statsministeren i den situasjonen vi er bryter covid 19-forskriften, sier Marthinussen som er professor ved Universitetet i Bergen til NRK. Jusprofessoren mener det dreier seg om brudd på paragraf 13 i covid-forskriften, og forventer derfor at det får konsekvenser.

Torsdag avslørte NRK at Statsminister Erna Solbergs familie brøt smittevernreglene og Solberg selv trosset regjeringens anbefalinger i vinterferien.

Erna Solberg har beklaget og sier at dersom det er gjort noe straffbart, så vil hun betale for det. – Hvis dette er straffbart, hvis dette gir bøter, så vil jeg selvfølgelig bidra til at vi alle betaler for det vi har gjort feil, sier hun under torsdagens Debatten på NRK. Hun sa videre at hun har fått med seg at politiet i media har sagt at de har registrert medieoppslaget. – Da regner jeg med at de kommer tilbake til meg om det, sier Solberg. -Jeg som hver eneste dag står og forteller om smittevern til det norske folk burde kunnet reglene bedre. Men sannheten er at jeg ikke har sjekket reglene godt nok, og hadde dermed ikke fått med meg at når en familie går ut sammen og er flere enn ti stykker, så er det faktisk et arrangement, sa Erna Solberg til NRK tidligere torsdag.– Jeg har ingen unnskyldning. Jeg kan bare beklage.

Middagen i leiligheten var ikke brudd på smittevernreglene, men i strid med myndighetenes anbefaling, mener Erna Solberg selv. Dagen etter restaurantbesøket samlet storfamilien på 14 personer seg, inkludert Erna Solberg, i en leilighet hvor de spiste sushi. – Det var ikke et arrangement. Det var familien min som var i to forskjellige leiligheter, så gjorde vi den tabben at når vi hadde fått all sushien og fordelt alt så gikk ikke alle tilbake til leiligheten og var for mange til stede, sier Solberg.

Her er Marthinussen uenig med statsministeren. Paragraf 13 definerer hva myndighetene anser som et arrangement: «Med arrangementer menes i forskriften følgende sammenkomster på offentlig sted eller i lokaler og utendørs arealer som leies eller lånes ut, inkludert hoteller, grendehus, forsamlingshus, konferansesaler og haller,» heter det. – Jeg mener at en leid leilighet uten tvil går under denne definisjonen. Da mener kanskje Solberg at noen som leier et hus eller en leilighet og inviterer 100 personer bare trosser anbefalinger? spør Marthinussen.

Les hele saken: Jusprofessor om Erna Solbergs smittevernbrudd

Saken er fra NRK.no

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen