Empo TV

Vis bedre do-vett i sommer

I Troms og Finnmark fylke er ferdselen i naturen økt den siste tia. Folk har engasjert seg i plast- forsøpling. Nå har flere turgåere oppdaget søppel i andre former etter dobesøk i naturen, langs stier og kratt i utmark. Anne Toril Eriksen ...

Publisert:

I Troms og Finnmark fylke er ferdselen i naturen økt den siste tia. Folk har engasjert seg i plast- forsøpling. Nå har flere turgåere oppdaget søppel i andre former etter dobesøk i naturen, langs stier og kratt i utmark. Anne Toril Eriksen Balto (Sp) har uttalt at hun er bekymret for reise- og frilufts- livet i regionen.

Hun skisserer opp noen enkle grep du som turgåer kan ta for å gjøre sommerturen langt hyggeligere for både deg selv, og andre.

– Gå langt nok unna vann, bekker, stier og der hvor folk ferdes når du må på do i naturen. Grav et do-hull rundt 15 cm dypt, ha gjerne med en liten håndspade, og dekk til når du er ferdig. Toalettpapir og våtservietter tar du med deg i en liten pose, og kaster senere i søpla. Hundeposer fungerer utmerket. Og skal du bare tisse, oppfordrer Rabås til å droppe dopapiret. Bruk i stedet løv, bregner, mose, gress eller vann. Finner du torvmose å tørke deg med, er du ekstra heldig. Denne typen mose har antiseptisk virkning, god oppsugingsevne og ble i tidligere tider brukt i hjemmelagede bleier.

Urin inneholder dessuten fosfor som plantene drar nytte av, sier Rabås entusiastisk. Husk at våtservietter er hovedsakelig laget  av et plastbaserte fibre med svært lang nedbrytningstid. Dopapir inneholder lim og flere kjemiske stoffer som gjør at det er motstandsdyktig mot nedbrytning. Det meldes stadig om funn av fjorårets dopapir og det er få ting det er mer uappetittlig å snuble over, forteller hun.

– Det understrekes at det gjøres en solid tilretteleggingsinnsats av kommuner, friluftsråd, verneområdeforvaltere, frivillighet m.fl. for toalettløsninger på populære utfartssteder i fylket. Det jobbes fortløpende med etablering av flere utfartstoalett på prekære steder og for å sikre gode driftsløsninger.

Holdningsendringer rundt do-vett vil kunne være en nøkkel til rikere naturopplevelser og bedre miljø, sier fylkesråden.– Vi har fremdeles en vei å gå hva gjelder gjennomføringen av våre «nødvendige ærender» på stranda som i fjellet. Et lite spadetak kan utgjøre en stor forskjell.

Konkrete råd for hvordan man opptrer på steder uten slike fasiliteter må kommuniseres bredt slik at oppholdet skjer på forsvarlig vis. – Dersom hver og en av oss opptrer hensynsfullt og sporløst i tråd med allemannsretten, vil vi kunne gå en mer fristende sommer i møte til det beste for lokale, tilreisende og naturmangfold, avslutter fylkesråd for plan, økonomi og kultur, Anne Toril Eriksen Balto (Sp).

Les hele saken her: http://www.tffk.no/aktuelt/vis-do-vett-i sommer.19078.a

Postet av Birgitte Falck-Jørgensen, 1. juli 2020