Empo TV
Foto: PxHere, illustrerende bilde

Foto: PxHere, illustrerende bilde

Råd for deg som kaster matrester

Du og jeg kaster alt for mye mat som helt trygt kan spises, selv om varene kan være datostemplet med: Best før. Restemat kan bli spennende måltider, ifølge Emil Beddari, fagrådgiver i Framtiden i våre hender. Han slår fast at man ikke blir syk av å spise frukt, grønnsaker eller meieriprodukter som er gått ut på dato. Det meste kan dessuten fryses, eller bli til gode måltider. Innen 2030 har FN og myndigheter i Norge et viktig mål om å halvere kasting av mat.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.03.2023 kl 08:52

Husholdninger der det bor bare en person, står for 30 prosent av matsvinnet fra forbrukerleddet. Den eldre generasjon fra etterkrigsåra, har vokst opp med et annet verdisett og utnytter matrester. Dette har også student-organisasjonen til Framtiden i våre hender på Lillehammer lært seg. NRK har snakket med utvekslings-studentene Juuli Rantanieme, Lisa Zeller og Julia Li Castro, som delte ut mat de hadde laget av matrester fra butikker i nærheten. Bærekraftig husholdning er et viktig prinsipp for Framtiden i våre hender. Noen av tipsene de har er.
-Å skylle grønnsakene under kaldt vann etter at de er kjøpt inn.
-I desserter og bakst, bruk gamle epler og bananer.
-Tørt brød kan bli som nytt. Pakk brødet inn i vått kjøkkenhåndkle og varme opp 10 minutter på 130 grader.
-Du kan også gjøre brød om til mel i blender, krutonger, Arme riddere etc.

En annen som også er opptatt av matvett er, Mette Nygård Havre. Hun sier til NRK at de som ikke har så god råd kaster mindre mat. Hun har tidligere jobbet i avfallsbransjen der hun med egne øyne så hvor mye spiselig mat som ble kastet. Sønnen hennes kom hjem og fortalte at flere av hans klassekamerater hadde datoskrekk. Da han fortalte dem at han hadde drukket to uker gammel melk, trodde de han ikke. Derfor bestemte Mette seg for å gjøre noe med det og opprettet «spisoppmaten» på sosiale medier. Hun mener også det kan være lurt å slippe til på kjøkkenet i tidlig alder. Kjendiskokken Arne Brimi, som selv er oppvokst på en tid der man måtte være sparsommelig med matvarene, tror vi alle må endre oss og kose oss med det en har, ifølge NRK.

Les hele saken Har du datoskrekk? Slik blir du kurert
Kilde: NRK