Empo TV

Viken og Oslo

Stor mangel på universelt utformede jernbanestasjoner i Norge

Handikapforbundet mener arbeidet går for sakte

Foto: PxHere

Foto: PxHere

Nær 300 jernbanestasjoner i Norge er ikke tilrettelagt for funksjonshemmede, noe som skaper problemer for rullestolbrukere. En av de som sliter med å komme seg på toget er 24-årige Karen Olaussen (24) fra Moss.

Publisert:

Karen, som også medlem av Miljøpartiet De Grønne, er avhengig av toget når hun skal besøke venner og familie i Oslo og Fredrikstad. - Ofte velger jeg å ikke ta toget fordi det er spå vanskelig å komme seg om bord. Det føles på en måte urettferdig. Jeg er ofte helt avhengig av stolen min, sier Olaussen til NRK. Hun legger til: - Noen ganger fungerer ikke heisen, og da må jeg vente på neste tog. Av 335 jernbanestasjoner i Norge er bare 32 universelt utformet, og for å komme seg om bord må rullestolbrukere benytte seg av rampe eller heis. I februar ble det klart at Norske Tog kjøpte 40 nye tog som skal brukes på Østfoldbanen, og disse er tilrettelagt for rullestolbrukere, og målet er at tilrettelagte tog skal bli den nye standarden på norske skinneganger.

Men én ting er tilrettelagte tog, noe annet er stasjonene. På 4 av 5 stasjoner er plattformene for lave til å passe sammen med de nye togsettene. - Det har blitt legitimert at universell utforming ikke haster så mye, og at funksjonshemmede sine muligheter til å reise ikke er like viktige som andre folks, sier nestlederen i Norges Handikapforbund, Magnhild Sørbotten. På Stortinget har man som mål at Norge skal bli et universelt utformet samfunn innen 2035, og ett av målene er at alle ombordstignings-plattformer, der det er mulig, skal være 76 centimeter høye. På den måten vil de tilfredsstille kravene. - Hvis myndighetene sa at om 13 år skal det være lett for kvinner å bruke de fleste togstasjoner i Norge, hadde det blitt et ramaskrik. Til nå har ikke viljen vært god nok hos politikerne, sier Sørbotten.

Statssekretær i samferdselsdepartementet, Odd Steinar Viseth, sier at det er et klart mål at så mange som mulig kan benytte seg av landets togstasjoner, men legger til at det er kamp om pengene. - Dette er en prioritert oppgave, men med 335 stasjoner, hvor nesten 300 må gjennom en forbedring, så er det klart det vil koste penger, sier Viseth. Han er uenig i at det mangler politisk vilje for å bedre forholdene for handikappede. - Jeg er klar over at det oppfattes som urimelig at en gruppe reisende skal ha så store ulemper, men det mangler ikke vilje. Det er enorme investeringsbehov som må til for å komme i mål, sier Viseth videre.

Les hele saken: Karen (24) frykter daglig å miste toget

Kilde: nrk.no