Kontakt
Forfatteren Faridah Shkoor Navaggela har skrevet om norsk-somaliske Halima fra Tøyen, som har autisme. For mange av de hun kjenner i miljøeet hun har vokst opp i «finnes ikke» hennes funksjonshemming. «Halima fra Tøyen» handler om en åtte ...
Redaksjon N/A
Publisert: 10.09.2021 kl 09:05
Forfatteren Faridah Shkoor Navaggela har skrevet om norsk-somaliske Halima fra Tøyen, som har autisme. For mange av de hun kjenner i miljøeet hun har vokst opp i «finnes ikke» hennes funksjonshemming. «Halima fra Tøyen» handler om en åtte år gammel jente, født i Oslo, med somalisk opprinnelse – som lever med autisme. Boka forklarer enkelt hva autisme er.
Handlingen i boka forteller om Halimas historie og hverdagsliv, de vanskelighetene hun møter og hva hun er god på. Vi får vite hvor vondt det er å bli mobbet og ledd av på skolen, og hvor viktig det er med vennskap og å si fine ting til hverandre. – I somalisk virkelighet og i flere minoritetsmiljøer «finnes ikke» autisme. Halima representerer et mangfold, og det er mye mangfold på Tøyen. Alle små jenter skal kunne se Halima i seg selv, formidle tydelig at barn og unge med funksjonsnedsettelser eller behov for tilrettelegging skal bli verdsatt, sett og hørt på lik linje med alle andre.
Faridah Nabaggah vil løfte fram og skape gjenkjennelse i alle jenter som vokser opp i miljøer der man lever som om en slik diagnose ikke fantes. – Det mangler ofte kunnskap om ulike diagnoser og funksjonsnedsettelser, påpeker forfatteren, som ønsker å inspirere til diskusjoner om vanskelige temaer, skape dialog og bryte tabuer, sier Faridah Shakoor Nabaggala til Handikapnytt. Hun er også grunnlegger av Abloom, en frivillig og ideell organisasjon som jobber for å synliggjøre og styrke barn og unge med nedsatt funksjonsevne.
– Disse temaene er like aktuelle for gutter og for alle familier. Men i mange miljøer er det vanlig at jenter med autisme skjermes fra andre. Gutta får løpe rundt. De støyer og ståker, og det er akseptert. Men jentene sliter og blir usynliggjort – og de kan bli giftet bort, sier forfatteren.
Faridah Nabaggala vil også oppnå noe annet med «Halima fra Tøyen». Hun vil styrke tilhørigheten og stoltheten over å komme fra Tøyen. Forfatteren har selv bodd mange år på Tøyen og har hatt tre barn på Tøyen skole. – Mange som vokser opp på Tøyen føler at de ikke tilhører og representerer det norske samfunnet. Mange vil ikke si at de er herfra. Derfor er jeg tydelig på at Halima er stolt over hvordan det er på Tøyen og av det å vokse opp her, påpeker Nabaggala. Dette området i hovedstadens indre østkant er kjent for sitt rike mangfold. Men også for fattigdom, utenforskap og sosiale utfordringer.
Saken er fra Handikapnytt
Les hele saken Usynlige jentene skal fram i lyset
Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen