Empo TV

Boikott av Russiske scenekunstnere diskuteres

Norske scener har mange ganger hatt besøk av russiske kunstnere, dansere, musikere og sangere. Ifølge Norsk Teater og Orkesterunion (NTO) fremføres det også ofte russiske verk ved de samme institusjonene. Morten Gjelen, direktør i NTO sier til Dagsavisen at fremtiden er usikker for dette samarbeidet. Boikott av russiske kunstnere skal diskuteres på et ekstraordinært styremøte i dag.

Publisert:

Russlands invasjon og brutale krigføring får alvorlige følger for flere scenekunstnere. Ved Den Norske Opera- og Ballett arbeider det russiske og Ukrainske kunstnere i fellesskap. De har stått på scenen i Bjørvika, ofte i samme produksjon. På årets vårprogram, er det den 22. mars planlagt premiere på den russiske balletten «La Bayadère» koreografert av russiske Natalia Makarova. 30. april er det planlagt å fremføre balletten «Onegin» som handler om sosietetslivet i St. Petersburg på 1820-tallet basert på en roman av russeren Aleksandr Pusjkins. Musikken til verket er skrevet av russiske Pjotr Tsjajkovskij, kanskje bedre kjent for musikken til Svanesjjøen og Nøtteknekkeren.
– Noen tilfeller er enkle. Store, offisielle, regimestøttede prosjekter fra Russland kan lett avlyses. Men så har man hele regnbuen av situasjoner, helt ned til russiske enkeltkunstnere som jobber med små solosprosjekter, kanskje regimekritiske sådanne. Skal de også avlyses? Vi er også opptatt av å ta vare på de ansatte ved institusjonene – det er både russere og ukrainere som jobber i Norge. Det er viktig å oppføre seg ordentlig mot mennesker. Vi i NTO lurer også på hva regjeringens offisielle linje er i denne situasjonen, sier Morten Gjelten i NTO, i forkant av møtet onsdag. I NTOs styre sitter blant andre Geir Bergkastet, som er administrerende direktør ved Den Norske Opera & Ballett, DNO&B.
For DNO&B er problemstillingen konkret. – Vi har så langt ikke planlagt å kansellere historiske verk og repertoar, men vi kommer til å adressere problemstillingen i vår kommunikasjon når et aktuelt verk fremføres. Til sammenligning tror vi ikke russiske bøker nå blir kastet fra hjem og biblioteker, skriver DNO&Bs kommunikasjonsdirektør Kenneth Frdstie en pressemelding.
Kristiansunds kulturscene, Kilden har allerede avlyst Svanesjøen. Det bestemte de tirsdag kveld. Det betyr blant annet at den planlagte oppsetningen av den verdenskjente svaneballetten, der St. Petersburg Ballet Theatre skulle opptre 18. og 19. mai blir avlyst. – Bruddene på folkeretten vi ser i Ukraina er svært alvorlige. Det er viktig at vi alle gir et tydelig signal om uretten som nå blir begått i Europa, enten det er snakk om nasjoner, store internasjonale selskaper, et kunsthus på Sørlandet eller enkeltmennesker. Derfor velger Kilden nå å avlyse de planlagte forestillingene med St. Petersburg Ballet Theatre i mai, sier administrerende direktør Harald Furre i en pressemelding.
Vedtaket fra tirsdagens styremøte lyder: «For å tydelig markere vår avstand fra Russlands invasjon i Ukraina velger Kilden å avlyse russiske artister og ensembler inntil videre.»
Saken er fra Dagsavisen
dagsavisen.no/kultur/2022/03/01/diskuterer-kulturboikott/
Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen