Empo TV

Et lydspor i tunge tider

TIX, som sivilt heter Andreas Haukeland, har i de senere årene blitt et kjent navn på hitlistene med sanger som "Håper nissen har råd" og "Karantene", og nå er han klar for finalen i Melodi Grand Prix 2021 med "Ut av mørket". Men livet til Haukeland har ikke alltid vært lett - og i 2018 vurderte han å ta livet av seg. I fredagens episode av NRK-programmet "Lindmo" forteller Haukeland om selvmordstanker og ensomhet, men også om hvordan det er å være et forbilde for andre som sliter.

Publisert:

- Jo større TIX ble, jo mer visnet Andreas, sier Haukeland til programleder Anne Lindmo. Han forteller at det aldri var meningen å lage en karakter ut av artistkarrieren, men på et vis ble TIX og Andreas to vidt forskjellige personer. - Jeg står på scenen, underholder et par tusen mennesker, og når jeg går av scenen så er jeg alene igjen. Jeg reiser alene, kommer hjem til et tomt hus, sier Haukeland.

Vi skal tilbake til torsdag 17. mai 2018. Mens resten av landet gikk i tog og spiste is, ville TIX ta livet av seg. Under en fest fikk han et sammenbrudd, og dro hjem. - Jeg bare drar hjem og har bestemt meg for at nok er nok. Jeg skriver et avskjedsbrev, og så skriver jeg et testamente og så finner jeg en tusj, og så skriver jeg kontaktinfo, alle passordene mine, pinkodene på armen min. Jeg ble sittende på gulvet og gråt, og jeg var så redd, sier Haukeland.

Men så skjedde det noe. Katten til Andreas, Findus, la seg til å slappe av på fanget hans, og det startet en samtale mellom de to. En samtale som ikke bare skulle føre Andreas inn på bedre tanker, men også danne utgangspunktet for sangen "Jeg vil ikke leve" (hvor han legger til "men jeg vil jo ikke dø".) Nå får Haukeland støtte fra psykolog og forfatter Hedvig Montgomery og generalsekretær i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen, - Det å få være lov til å være hele seg og ikke bare den morsomme overflaten, gjør det lettere å leve et langt liv med karrieren sin. Det han gjør her er fint ikke bare for oss å se, men gjør det også lettere for ham, sier Montgomery, mens Gundersen er positiv til at TIX er åpen om hans innerste tanker. - Det som er flott med åpenhet er at det reduserer stigma, redder liv og bidrar til kunnskap. Samtidig smitter åpenhet og gir mot til andre. Åpenhet gir omgivelsene mulighet til å forstå og anledning til å handle. Det å dele i seg selv halverer ofte ubehaget, sier Gundersen.

Haukeland mener at karakteren hans har noe å lære oss. - TIX går med pelskåpe om sommeren, han går med solbriller innendørs, og sier ting som en absolutt ikke burde si. TIX er i sitt eget hode best i verden. Jeg tror mange burde prøvd å kjenne på det.

Les hele saken: Tix forteller om ensomhet og selvmordstanker i åpenhjertig intervju – NRK Kultur og underholdning

Kilde: nrk.no

Publisert av Anders Teslo