Empo TV

Flertall vil oppløse Viken fylke

- Blir det en diskusjon om inndelingen av Viken, så er både jeg og Høyre villig til å være med på den diskusjonen, sier Høyres stortingsrepresentant Tage Pettersen.

Publisert:

Allerede før sammenslåingen var et faktum 1. januar 2020 gikk debatten høyt om det var riktig å slå sammen de tre fylkene. Nå er diskusjonen i gang igjen, ettersom 73 prosent i Østfold, 67 prosent i Buskerud og 60 prosent i Akershus sier at man bør oppløse fylkene. I Østfold mener elever ved Glemmen skole i Fredrikstad at det er på tide å si farvel til Viken. - Jeg hadde likt å gå tilbake til Østfold. Jeg føler at det var mye bedre med skole og systemet rundt skolen, sier Therese Høiberg, og Mari Sveinsen legger til: - Når alt skal styres fra en plass, så blir det altfor liten nærhet til folket.

Det finnes også de som mener at Viken bør bestå. - Jeg hadde svart nei til oppløsning av Viken. Det har allerede skjedd og det blir så teit å oppløse det rett etter at det er etablert, sier Christian Alsaker Henriksen, som også går på Glemmen. Men siden Viken ble opprettet har misnøyen vært stor og Tage Pettersen er ikke overrasket over undersøkelsen. - Jeg mener at det nye fylket er i stand til å levere bedre kvalitet på noen tjenester, men jeg erkjenner og ser at ikke alle deler det synet. Men jeg vil i hvert fall oppfordre til å gi det litt mer tid enn de to årene som man snart har hatt, sier Pettersen.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum mener at undersøkelsen gir klare svar. - Tydeligere tale kan du ikke få. Det er så ulike utfordringer i Halden og Fredrikstad enn i for eksempel Hallingdal og Gol. Det er ikke en region som hører naturlig sammen. Det er vel det folk ser, sier han, og trekker frem koronasituasjonen som et eksempel. - Når man skulle begynne å stenge ned, så stengte man ned hele Viken. Det er en ganske annerledes smittesituasjon i Indre Østfold enn det er i Bærum. Det er en kjempeutfordring for en stasforvalter å ha ansvaret for beredskapen fra Hallingdal til svenskegrensa.

Les hele saken: Ny undersøkelse: Flertall av innbyggerne vil oppløse Viken – NRK Oslo og Viken – Lokale nyheter, TV og radio

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo