Empo TV

Geir Arne vil gjøre fjellhytter mer handikapvennlige

Stølsdalen
 Foto: Av Erik Bolstad. Lisens: CC BY NC SA 3.0

Stølsdalen Foto: Av Erik Bolstad. Lisens: CC BY NC SA 3.0

Geir Arne Hageland er født med handikap, og amputerte beina som 5-åring, men det har ikke stoppet ham fra å oppleve sport og friluftsliv. Han reiser runddt til fjellhytter med den norske turistforeningen og har med seg målebånd for å sjekke ut ...

Publisert:

Geir Arne Hageland er født med handikap, og amputerte beina som 5-åring, men det har ikke stoppet ham fra å oppleve sport og friluftsliv. Han reiser runddt til fjellhytter med den norske turistforeningen og har med seg målebånd for å sjekke ut tilgjengeligheten på hyttene som foreningen tilbyr. Han brenner for at alle skal få komme seg ut på tur uavhengig av funksjonsnivå. Han fikk interessen for fjellturer etter å ha vært med i TVprogrammet @Uten grenser» med Lars Monsen. Da han kom til Grimsdalshytta på Dovra fant han fort ut hva som var feil. I følge kravet skal dørtersklene kun være 2 centimeter høye. Da han målte dørene og tersklene fant at ut at de var dobbelt så høye som kravet setter. Geir Arne er med i et pilotprosjekt i samarbeid med DNT der besøket på Grimsdalshytta var det første. Geir Arne Hageland og turistvert Rune Sundt, samarbeider om å finne gode og enkle tiltak for å bedre tilgjengeligheten. Rune Sundt, er glad for besøket og klar på at de skal gå effektivt til verks.

DNT skal kartlegge hvordan forholdene er for fjellfarende med funksjonsnedsettelser. De vil gi folk bedre informasjon og oversikt før de reiser til fjells og besøker de ulike hyttene. – Hensikten er å finne ut hvordan det står til. Vi skal komme fram til mange enkle tiltak som gjør hyttene tilgjengelige for mange flere, sier Hageland.

Geir Arne Hageland driver sitt eget firma  «Funkibator», og titulerer seg selv som «stutt sjæf». Han mener det er viktig at folk med funksjonshemning ikke settes i bås, for de er også veldig forskjellige.

Uttrykk som «tilgjengelig for rullestolbrukere» eller «bevegelseshemmede» har han aldri likt. Det som trengs, er god og detaljert informasjon for alle. – Derfor er jeg mye mer interessert i dørbredder, trinn og fakta som gjør at jeg vet om jeg kan besøke dette stedet eller ikke, sier Hageland. Han mener tilgjengelighet er viktig for hele samfunnet og ikke bare for ham og de funksjonehemmede.

Vi i DNT må sette oss ned sammen med Geir Arne og finne løsninger som vi kan innføre umiddelbart, og planlegge hvilke utbedringer vi kan gjøre før neste turistsesong. Han sier at det er verdifullt å få en innføring i hvordan det er å besøke et sted som funksjonshemmet. Det er lærerikt og man ser ting fra et annet perspektiv.

Og så viser det at enkle tiltak kan gjøre det mye lettere for mange av gjestene våre. Her på stedet skal vi få på plass nye dørterskler så det er lettere å passere, vi skal få håndtak i dusjer, doer og dusjstol.

En av gjestene på hytta som inspiseres, er turist og småbarnsfar Olav Aga. Han syns det virker som et flott prosjekt. Dette må være et veldig positivt tiltak. At alle de som ønsker å besøke hyttene får så god informasjon som mulig og kan se an fasilitetene på reisemålet sitt.

Saken er fra NRK

Les hele saken Besøker DNT hytter for å hjelpe andre unksjonshemmede

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen