Empo TV

Filmomtale:

The Beatles - "Get Back"

Et stykke Beatles-historie!

Peter Jackson har regien på den etterlengtede Beatles-dokumentarserien, "Get back". Jackson benytter seg av tidligere ubrukte film- og lydopptak fra dokumentarfilmen "Let it Be", regissert av Michael Lindsay-Hogg i 1970, og som tar for seg innspillingen av plata ved samme navn.

Publisert:

Sist oppdatert: 21.01.2022 kl 08:44

I januar 1969 skulle The Beatles etter planen spille inn et nytt album - live foran publikum, og det skulle også produseres en TV-spesial av det. Underveis gikk det i vasken, pga uenigheter, krangling og dårlig stemning. Dette får George Harrison til å forlate bandet et øyeblikk, men kom tilbake igjen etter å ha blitt overtalt av John og Paul.

Den originale filmskaperen Michael Lindsay-Hogg, har en sentral rolle igjennom dokumentaren. Han diskuterer sammen med The Beatles om den kommende konserten de skal ha, og hvor de skal reise for å holde den. Det blir en del uenigheter og krangling om konserten mellom medlemmene, for George vil ikke, og etterhvert også Ringo og John. Til slutt er det bare Paul igjen som vil holde den konserten. Det ender med at de bare holder konserten på taket på Apple Records kontor-bygningen.

Her og nå skal jeg gå igjennom innhold som er høydepunkter for meg:

Filmen starter med en 10 minutters gjennomgang av Beatles-historien fra 1956 til 1968, før filmen starter i "nåtid" i januar 1969.

Det som dokumenteres i løpet av dokumentaren, som er noe av det mest interessante og morsomste er at vi får se fra at John, Paul, George og Ringo går fra null og niks til ferdigskrevede låter, som vi alle kjenner til, og har i over 50 år! Sanger som «Let It Be», «Get Back», «Don’t Let Me Down» osv. Tenk at disse filmopptakene har ligget usett i et hvelv i over 50 år! Nå er de endelig ute for alle å se.

Et artig innslag i filmen er når Beatles øver på «Rock And Roll Music», hvor det er en collage av klipp, nesten som en type musikkvideo, hvor det er video av at Beatles framfører den live i Japan 1966, og øver på samme låt i 1969.

Det er også et innslag i filmen hvor Paul snakker om India-turen The Beatles hadde året før (1968), og nevner at han nylig så på opptakene han tok derfra. Get Back-materialet har jo som nevnt ligget urørt i 50 år. Det som er artig at når det nå har blitt en ny film ut av disse opptakene, så har regissør Peter Jackson også gått i arkivet for å finne opptakene fra India som Paul snakker om også, så vi kan også se videoklippene Paul beskriver. Dette var veldig interessant.

En annen ting som er artig å se i dokumentaren er at The Beatles skriver og øver på sanger og materiale som ikke kom ut før på det neste albumet senere i 1969, Abbey Road. Av disse kan man høre «I Want You (She’s So Heavy)», «She Came In Through The Bathroom Window», «Polythene Pam», «Something», «Maxwell’s Silver Hammer», «Oh! Darling» og «Octopus’s Garden».

I tillegg til sanger som Lennon-McCartney skrev mellom 1957-1964, som de aldri spilte inn eller ga ut, blir også øvd og spilt på i dokumentaren. En av disse, «One After 909», en sang Lennon og McCartney skrev sammen i 1957, og spilte inn i 1963, men ikke ga ut, ble spilt på session i dokumentaren, og er også inkludert på albumet Let It Be.

Noe som er veldig interessant å se er at sanger som John Lennon, Paul McCartney og George Harrison spilte inn og ga ut hver for seg i solokarrieren etter Beatles ble oppløst blir også spilt og øvd på i dokumentaren. For å nevne noen av disse, er bl.a «Gimme Some Truth» (Lennon), «Another Day» (McCartney), «All Things Must Pass» (Harrison), m.fl.

Det kan bli litt langtekkelig og kjedelig for de fleste, det skjer lite av og til. Den passer mest for store, ivrige Beatles-fans. De kommer aldri til å kjede seg!

Er du Beatles-fan, bør du absolutt se denne. Du er flue på veggen og blir vitne til de kjente låtene blir komponert og spilt inn. Dette er et stykke historie!

Undertegnende er Beatles-fan, og digget filmen fra begynnelse til slutt, og vil derfor gi den terningkast 5.

Undertegnede med en 50års jubileums deluxe CD-box set med Let It Be-albumet remastered, og bonusmateriale. Det er mye av de samme opptakene som er i dokumentarfilmen i denne CD-boksen.
 Foto: Privat/Elias Veine Wiig

Undertegnede med en 50års jubileums deluxe CD-box set med Let It Be-albumet remastered, og bonusmateriale. Det er mye av de samme opptakene som er i dokumentarfilmen i denne CD-boksen. Foto: Privat/Elias Veine Wiig