Empo TV

Kjersti Alveberg er død

[b]Tirsdag døde danseren og koreografen Kjersti Alveberg, i en alder av 73 år.[/b] Alveberg utdannet seg på Ballettinstituttet i Oslo, og debuterte i 1975 som koreograf på stykket "Imorgen?", etter å ha studert i New York, Paris, London og ...

Publisert:

Tirsdag døde danseren og koreografen Kjersti Alveberg, i en alder av 73 år.

Alveberg utdannet seg på Ballettinstituttet i Oslo, og debuterte i 1975 som koreograf på stykket "Imorgen?", etter å ha studert i New York, Paris, London og Amsterdam. I årenes løp satte hun opp flere produksjoner ved bl.a. Kunsthøyskolen, Det norske teatret og Riksteatret, og deltok også i produksjoner ved Den Norske Opera og Ballett. - Først og fremst var hun et utrolig energisk menneske, full av engasjement og liv. Hun hadde utrolig mange kreative ideer for hvordan gjøre dans tilgjengelig og nyskapende, sier NRKs ekspert på klassisk musikk, Arild Erikstad, til NRK. I løpet av karrieren hennes mottok Alveberg en rekke priser, deriblant Prix Italia, Oslo Bys kulturpris og Aase Byes ærespris, hvorav sistnevnte pris kom i 2008, da Nasjonalballetten hadde 50 årsjubilleum.

Kjersti Alvebergs siste forestilling het "På drøymt hav" i 2014. Da var det gått 22 år siden et av hennes mest kjente høydepunkter fant sted. I 1992, under avslutningsseremonien for de 16. olympiske vinterleker i Albertville i Frankrike, sto Alveberg for koreografien til Lillehammer '94s presentasjonsinnslag. Til tonene av Ole Edvard Antonsens trompet og Jan Garbareks låt "Molde Canticle" kom Sissel Kyrkjebø sittende på en isbjørn utformet av Carl Nesjar, sammen med OL-maskotene Kristin og Håkon. Sammen med dem medvirket også dansere utkledd som vikinger, samt et vikingskip som ble satt sammen på midten. Innslaget ble avsluttet med at ordene "LILLEHAMMER 1994" sto i ildskrift over seremoniteaterets inngangsparti.

Les hele saken: Kjersti Alveberg er død (dagbladet.no)

Kilde: dagbladet, nrk.no

Publisert av: Anders Teslo