Empo TV

Koronanytt tirsdag 22. desember 2020

Under følger noen nyheter om koronapandemien.

Publisert:

Stigende smittetrend i Norge

Ifølge VGs oversikt har smittetrenden i 38 kommuner steget, og totalt er det registrert 431 nye smittetilfeller. Kommunene med høyest smittetrykk finner man i Viken og Oslo, samt Trondheim, Skien, Lillehammer og Bergen. Smittetrenden har vært dalende siden torsdag 19. november, men nå har den altså snudd.

Les hele saken: Nå har Norge stigende smittetrend – VG

44 smittede i Trondheim på mandag; vaksineutstyret rulles ut

Vi skal holde oss til Trondheim, for antallet som testet positivt på korona i trønderhovedstaden var på mandag kommet opp i 44, som er det høyeste antallet registrerte smittede siden pandemien brøt ut i kommunen. Det ble gjennomført 1898 tester på mandag, og tirsdag skal kriseledelsen i Trondheim ha et møte. Her skal man diskutere om byen skal innføre strengere tiltak for å bremse smittebølgen.

- Arbeidspresset er ekstremt høyt. Det er mye jobb, både dag og kveld. Og nesten natt, sa Therese Østlie, som jobber som smittesporer, på mandag. Av de 44 som testet positivt har 10 av dem ukjent smittekilde, altså at man ikke vet hvor smitten kommer fra. 6 av de smittede er barn, og den eldste er i 60-årene.

Mens testingen pågår for fullt, ble det mandag klart at den amerikansk/tyske Pfizer/BioNTech-vaksinen har blitt godkjent for bruk i Norge og EU. Vaksineutstyret ankom Trondheim på mandag, og nå er sprøytespisser, plastre og sprøyter klare til å tas i bruk. De 10 000 første dosene ankommer Norge 2. juledag, og tirsdag meldte FHI at de første kommunene som begynner med å vaksinere befolkningen er Fredrikstad, Hamar, Hvaler, Oslo, Ringsaker, Sarpsborg og Stange.

Les hele saken: Koronaviruset i Trondheim: 44 smittede i Trondheim mandag – NRK Trøndelag – Lokale nyheter, TV og radio

BioNTech og Pfizer er trygge på at vaksinen virker mot det muterte koronaviruset

Mens Pfizer/BioNTech-vaksinen er i ferd med å rulles ut til både EU og Norge, har et mutert koronavirus oppstått - og spredd seg - i Storbritannia. Nå sier Ugur Sahin fra BioNTech at han er trygg på at vaksinen deres virker mot det nye viruset. - Det er stor sannsynlighet for at vaksinen mot koronaviruset også virker mot det muterte viruset som er oppdaget i Storbritannia, men vi må ta flere tester, sier han. Og mens det nye viruset sprer seg, forsøker man å finne ut hvor smittsomt det er.

Selv om man frykter at det nye viruset kan bli dominerende i løpet av kort tid, har koronavaksinene en fordel: De kan "oppdateres" i løpet av 6 uker. - Det fine med den nye teknologien er at vi også kan tilpasse vaksinen de nye muterte virusene i løpet av seks uker, sier Sahin. Ifølge han har de sett at det nye viruset har ni mutasjoner, men han er trygg på at vaksinen virker. - Vaksinen inneholder mer enn 1000 antistoffer og bare ni av dem endret seg. Det betyr at 99 prosent av proteinene er like, sier han. Sahin understreker imidlertid at de vil få mer informasjon når man har fått gjennomført flere tester, dvs. at vi kan vite mer om viruset i starten av januar.

Les hele saken: BioNTech: Vaksinen virker mot mutantviruset – NRK Urix – Utenriksnyheter og -dokumentarer

Publisert av: Anders Teslo