Kontakt
Under følger det noen nyheter fra den siste tiden, og vi starter med Nobels fredspris.
Redaksjon N/A
Publisert: 13.10.2021 kl 13:27
Modige journalister fikk Nobels fredspris
Fredag 8. oktober ble det klart at journalistene Maria Ressa og Dmitrij Muratov får Nobels fredspris for 2021, for deres kamp for pressefrihet og ytringsfrihet i hhv. Filipinene og Russland. Prisen, som skal deles ut fredag 10. desember (som er dagen Nobel-prisenes far, Alfred Nobel, døde på i 1896), ble kunngjort av den norske Nobelkomiteens leder, Berit Reiss Andersen.
Filipinske Maria Resa står bak nyhetsnettstedet Rappler, som i et autoritært Filipinene har blitt truet av president Rodrigo Duterte. I løpet av to år har hun fått ti arrestordre på seg, og mener at journalistikk under angrep er den beste journalistikken. - Du vet ikke hvem du er før du settes på prøve. Når man er i en krig om fakta, blir journalistikk aktivisme. Jeg tenker dette (prisen, red, anm) er en annerkjennelse av journalistens rolle i å reparere det som har blitt ødelagt, sier Ressa, som understreker viktigheten av å beskytte fakta. - Dette er det som skjer hvis du ikke har fakta. Uten fakta har du ikke sannhet, du har ikke tillit, du har ikke demokrati. Du kan ikke løse koronaviruset eller klimaendringene uten fakta. Hun ønsker å komme til Norge for å motta prisen når den deles ut i desember, men sist hun ville reise ut av Filipinene, forbød regjeringen henne det.
Russiske Dimitri Muratov er redaktør for den regimekritiske avisen Novaja Gazeta, som holder til i Moskva. - Denne prisen er til minne om våre drepte kolleger. De var modige. Vi skal fortsette deres arbeid, sier Naia Ruskienkova, som er leder for presseavdelingen. I de siste 20 årene har 6 av avisens medarbeidere blitt drept, og den mest kjente av disse er Anna Politkovskaja, som ble skutt lørdag 7. oktober 2006. Ruskienkova var overrasket over at de ble tildelt fredsprisen. - Vi hadde stemt for at Aleksej Navalnyj skulle fått prisen. Muratov er derfor nesten litt flau over å få den, men synes selvfølgelig det er en stor ære å være på denne listen over prisvinnere, sier hun.
- Prisen skal tilegnes de seks journalistene som har blitt drept i sitt arbeid, sier Dmitrij Muratov til nyhetsbyrået Tass. Han fortsetter: - Dette er ikke min fortjeneste, prisen tilhører avisa. Den er for dem som døde mens de forsvarte folks rettigheter og ytringsfriheten.
Kilde: nrk.no
The decision is... Torino!
Noen timer etter at vinnerne av Nobels fredspris ble kunngjort, kunngjorde den italienske rikskringkasteren RAI at den 66. utgaven av Eurovision Song Contest (ESC) skal finne sted i den italienske storbyen Torino. Sangkonkurransen, som skal avholdes i perioden 10. - 14. mai* neste år, skal foregå i arenaen Pala Alpitour, som tar 13 347 tilskuere dersom scenen er plassert i enden av lokalet. Pala Alpitour, som også er kjent som PalaOlimpico, sto ferdig i 2005 og var, sammen med arenaen Torino Esposizioni, vertskap for ishockey-turneringene under OL i 2006. Det kan nevnes at et av Torinos torg, Piazza San Carlo, skal være vertskap for Eurovision Village, og at Melodi Grand Prix 2022 vil foregå mellom 15. januar - 19. februar.
Kilde: escnorge.no, wikipedia.org
Arbeiderpartiet: 11 - Senterpartiet: 8
Det har vært mange spekulasjoner om hvem som skal sitte i Jonas Gahr Støres nye Ap/Sp-regjering, og tirsdag kunne Dagbladet bekrefte at Arbeiderpartiet får 11 statsråder (også kalt ministre), mens Senterpartiet får 8. Til sammen blir det 19 statsråder, noe som er én mindre enn det den avtroppende Solberg-regjeringen har hatt. Avisen kan fortelle at 7 statsråder var et minimum for Senterpartiet, og at det fremdeles er uvisst hvem som får stillingen som finansminister.
Kilde: db.no
Publisert av: Anders Teslo