Empo TV

Kulturstreiken endelig over

Kvinner og menn i som jobber i kultursektoren har streiket i sju uker. I alt 15 teatre og scener har vært stengt på grunn av dette. I natt satt arbeidsgiverne fra Spekter og organisasjonen for scenearbeiderne, LO-stat i intense møter for å få ...

Publisert:

Kvinner og menn i som jobber i kultursektoren har streiket i sju uker. I alt 15 teatre og scener har vært stengt på grunn av dette. I natt satt arbeidsgiverne fra Spekter og organisasjonen for scenearbeiderne, LO-stat i intense møter for å få konflikten løst.  

Arbeiderne har krevd bedre pensjonsforhold for de kvinnelige ansatte.

Før fikk kvinner utbetalt lavere pensjon fordi de angivelig lever lenger, men fra 1. april neste år får alle kulturarbeidere som jobber i kultursektoren utbetalt lik pensjon.

Egentlig skulle kulturstreiken ha blitt trappet opp fordi partene ikke ble enige om en likestilt og livslang pensjon. Derfor grep riksmekler Mats Ruland inn for å hjelpe partene til å bli enige. En utvidet streik kunne ha ført til at alle julearrangementene på de norske teatrene og scenene hadde blitt avlyst. deriblant Nasjonalteaterets juleforestillinger, "Reisen til julestjernen" og Den norske Operas "Nøtteknekkeren". Kulturhus og konsertscener landet rundt kunne vært stengt fram mot jul også. Dette var noe både teknikere, kostyme-og sminke-ansvarlige samt skuespillerne, sangerne og danserne fryktet ville skje hvis streiken fortsatte. Men nå er alle juleforestillingen reddet og over 900 kulturarbeidere er tilbake på jobb.  

At streiken fra og med i dag avsluttes er noe alle kulturarbeiderne er veldig glad for. Noen av de forteller til NRK at det har vært en lang og krevende streik. En av de er Lise Olsen som forteller at kolleger og medlemmer er fornøyde med resultatet etter en strevsom streik og knallharde forhandlinger. Olsen har ledet forhandlingene med arbeidsgiverne i Spekter. Kulturarbeiderne har selvfølgelig savnet jobben sin og kollegaer på og bak scenen. Hun som ledet forhandlingene om den omstridte pensjonen fra arbeidsgivernes side, Kari Bratten i Spekter er også glad for at kulturscenene kan åpnes igjen. Hun sier til NRK at de fikk veldig god hjelp av riksmekleren. I samarbeid har de funnet fram til en permanent pensjonsordning som er god både for de ansatte og kultur-institusjonene, sier Bratten.     

Innen 1. februar neste år skal kulturarbeiderne og arbeidsgiverne avklare mest mulig av de faglige uavklarte spørsmålene som kom opp under forhandlingene.Nøytrale eksperter som oppnevnes av riksmekleren skal utrede de faglige spørsmålene. Avtalen om permanent tjenestepensjon skal inn i avtalen arbeidsgiverne har med sine ansatte.  

Saken er fra NRK.

NRK: Den over sju veker lange kulturstreiken er over

Publisert av Birgitte Falck-Jørgensen