Empo TV

Rødgrønn seier i stortingsvalget 2021

De borgerlige, med statsminister Erna Solberg i spissen, fikk 68 mandater.

Publisert:

- Det er jo barndomshjemmet dette, men vi får forberede oss på det. Det blir ikke bare-bare å flytte herfra. Jeg har vokst opp her, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da han møtte pressen tirsdag formiddag. Pressekonferansen skjedde utenfor Støres bolig på Ris, og her kunne han fortelle at han har snakket med SV-leder Audun Lysbakken og SP-leder Trygve Slagsvold Vedum, der de diskuterte "kalenderen". - Vi skal finne en avslappet tid til å sette oss ned. Dette er første runde - ta innover oss det spennende mandatet vi har - et stort flertall. Jeg vil starte disse samtalene med optimisme, jeg tror vi kan få til mye, sa Støre.

Videre sa Støre at det kan ta tid før en regjering kommer på plass. - Vanen i Norge er at regjeringsskifte skjer i midten av oktober, men det er ikke tvang. Trenger vi lengre tid, så tar vi oss lengre tid. Først tar vi samtaler hvor vi hvor vi går gjennom resultatet på en åpen måte. Noe også professor i statsvitenskap ved NTNU, Anders Todal Jenssen, trekker frem. - Blir det veldig vanskelig, kan det gå frem mot jul. Det har skjedd før. Da blir den sittende regjeringen et såkalt forretningsministerium. De tar ikke nye beslutninger, men driver apparatet videre. Det regnes som ufint om man legger frem nye ting, sier Jenssen.

Resultatene fra Stortingsvalget 2021 fordeler seg slik i prosent % (endring i parentes):

Ap - 26,4% (ned 1,0), 48 mandater

SP - 13,6% (opp 3,3), 28 mandater

SV - 7,5% (opp 1,4), 13 mandater

Rødt - 4,7% (opp 2,3), 8 mandater

MDG - 3,8% (opp 0.6), 3 mandater

KrF - 3,8% (ned 0,4), 3 mandater

Venstre - 4,5% (opp 0,1), 8 mandater

FRP - 11,7% (ned 3,5), 21 mandater

Høyre - 20,5% (ned 4,6), 36 mandater

I tillegg kommer også Finnmark-lista Pasientfokus inn på Stortinget med ett mandat, og til sammen blir dette 169 stortingsrepresentanter.

Les hele saken: Støre om de tøffe forhandlingene: – Har snakket med Vedum og Lysbakken – NRK Norge – Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet

Kilde: nrk.no

Publisert av: Anders Teslo