Empo TV

Som BPA-assistent vil Rune også veilede andre

Rune Bjugn, instagram-assistenten, er kanskje en av Norges mest erfarne brukerstyrte personlige assistenter. og har i motsetning til de fleste dette som hovedjobb og ikke som ekstrajobb. Han er glad i jobben han har hatt i 10 år, som innebærer ...

Publisert:

Rune Bjugn, instagram-assistenten, er kanskje en av Norges mest erfarne brukerstyrte personlige assistenter. og har i motsetning til de fleste dette som hovedjobb og ikke som ekstrajobb. Han er glad i jobben han har hatt i 10 år, som innebærer tett kontakt med mennesker han kan hjelpe. Han har også jobb i barnehage ved siden av.

Rune er rullestolbruker og var ute etter en ekstrajobb og søkte stilling som assistent for en ung mann som han fortsatt jobber for ti timer i uka. I tillegg er han assistent for en annen mann fire timer i uka samt tilkallingsassistent. Han gjør svært varierte arbeidsoppgaver sammen med mannen han kjenner svært godt og deler interesser med. De er begge fotballinteresserte og ser kamper sammen både live og på tv. Andre ganger er de sammen ute i skogen for å fotografere eller fly drone, som han er veldig interessert i. De bidrar også med husvask og middag, slik at arbeidsleder klarer å stå i jobb.

En av utfordringene med å jobbe som BPA, er at arbeidslederne trenger assistanse på tider av døgnet mange normalt ser på som fritid. Det synes ikke Rune er noe problem. – Jeg har ikke noe behov for å ha en åtte til fire-jobb, hver dag. Jeg kan gjerne jobbe litt på lørdag, og så ha fri en annen dag i stedet, sier han. Selv om det er praktiske utfordringer, har Rune på ingen måte gått lei av BPA-yrket. Nå vil han gjerne veilede andre siden han har5 så lang erfaring sjom assistent.

Han synes selv han får veldig god veiledning fra de firmaene som administrerer BPA-ordningene til dem han arbeider for, Uloba og Prima Assistanse. – Det å ha noen å spørre hvis man lurer på noe med jobben, er alfa og omega. Vi trenger også flere gode assistenter, det vil gagne både de som trenger assistanse og assistentyrket, sier Rune. – Noe av problemet i dag er at det kan bli ustabilt, fordi man jobber som BPA ved siden av annen jobb eller som en midlertidig jobb, legger han til. Rune er veldig enig i BPA som konsept, og i prinsippet om at arbeidslederne selv bestemmer hva de bruker assistent-timene til. – Jeg synes det er meningsfylt å kunne bidra til at andre mennesker får frihet til å leve livet slik de ønsker.

Les hele saken: Instagram-assistenten

Saken er fra Handikapnytt.no

Publisert av Birgitte Falck-Jøargensen