Empo TV

Med kurs for Lillehammer

Saltvik Pedersen vil hedre faren med paravinter-VM-gull

Jesper Saltvik Pedersen har som 22-åring rukket å bli en av verdens beste para-alpinister, og i 2018 tok han Norges eneste gullmedalje under Paralympics i Pyeongchang. Nå setter han kurs mot para-VM på Lillehammer, der målet - igjen - er gull.

Publisert:

- Det er ikke mange foreldre som hadde funnet på å ta sønnen sin, som sitter i rullestol, med på ski som toåring. Men jeg var heldig der, sier Pedersen til TV2-programmet God Morgen Norge. Pedersen, som er lam fra livet og ned, kommer fra Karmøy - et sted som mangler det som skal til for å kjøre alpint: utforbakker. Så hva gjorde familien Pedersen da? Løsningen var - helg etter helg - å kjøre to timer for å finne gode skiforhold. Faren hans, Bjørn Pedersen, lærte Jesper at rullestolen hans ikke skulle bli noen begrensning for noe. - Pappa lærte meg å se mulighetene og ikke problemene. Da vi kjørte veldig langt for å komme til snøen, måtte jeg alltid fullføre alle treningsomgangene. Hvis du gir deg før du kommer til mål, får du ikke gjort til hundre prosent, sier han.

I barne- og ungdomsårene prøvde Jesper ut basketball, håndball, fotball, bordtennis og friidrett, før han fant ut at alpint var idretten for ham. Gjennom alle disse årene var Bjørn en viktig støttespiller, men i 2021 døde han etter et hjerteinfarkt. Bjørn ble bare 51 år gammel. - Det var et stort sjokk for oss alle, men det er en sånn ting jeg ikke får gjort noe med. Det er viktig å prøve å fokusere på de riktige tingene og ta med seg de gode minnene, sier Pedersen.

Når paravinter-VM starter 13. januar, håper Jesper at han kan hedre faren ved å ta gull. - Jeg har fått trent bra inn gjennom denne sesongen, så jeg føler jeg har mulighetene til å være i toppen av alt, sier Pedersen. Han legger til: - Pappa har vært med på hele reisen og var til stede da jeg tok gullet mitt i Korea i 2018. Vi hadde store planer inn mot VM sammen, men nå får jeg prøve å kjøre fort på ski uten ham, men jeg har ham i tankene hele tiden. Og etter paravinter-VM i januar står Paralympics i Beijing for tur for Jesper i mars.

Les hele saken: https://www.tv2.no/sport/14470517/

Kilde: tv2.no

Publisert av: Anders Teslo