Empo TV

Flere unge kvinner får ADHD-diagnosen ifølge FHI

Felicia Naomi Chadis Wells (22) er en av mange unge kvinner som får ADHD- diagnosen. For Felicia ble hverdagen enklere. Hun tror økning i diagnoser kan bidra til mindre tabu rundt ADHD hos jenter og kvinner. Nye tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at flere unge kvinner mellom 16 og 24 år har fått påvist en form for ADHD.

Publisert:

Sist oppdatert: 18.09.2023 kl 10:01

Felicia fikk mer forståelse for hvorfor hun er som hun er da hun fikk ADHD-diagnose. Som ung jente klandret hun seg selv litt fordi hun ikke klarte å sitte stille i klasserommet. Hun fikk mye kjeft av lærerne på skolen og klarte ikke konsentrere seg i timen. «Det ga meg en forklaring på hvorfor jeg har gjort ting annerledes. Det var ganske deilig å høre, – Det har vært lettere å akseptere det jeg tidligere har tenkt på som et irrasjonelt meg. Jeg har skjønt og lært at det er ikke min feil. Nå har hun forstått hvordan hun kan lære bedre og blitt mindre frustrert over at hun ikke får med seg enkelte ting. Forandring av rutiner i hverdagen som er mer ADHD-vennlige gjorde arbeidshverdagen hennes mye lettere, sier Felicia til NRK. Hun glemmer ikke like mye som før. Felicia tror at hun hadde brukt mindre tid på å bebreide seg selv hvis hun hadde fått diagnosen tidligere. «Jeg ble sett på som annerledes uten å vite hvorfor jeg var annerledes.»
Tall fra FHI viser at det har vært en dobling av andelen jenter og unge kvinner (16-19 år) med ADHD-diagnosen mellom 2019 og 2022. Gry Lunde, generalsekretær i ADHD Norge er ikke overrasket over tallene. «Vi har hatt en stor økning henvendelser både under og etter pandemien. Vi har også fått de samme signalene fra fagmiljøene og spesialisthelsetjenesten», sier hun. Hun syns det er positivt at dette kommer frem. Gry Lunde sier også at det er viktig at de som har behov for hjelp og tilrettelegging får det så tidlig som mulig.

Heidi Aase er avdelingsdirektør for barns helse og utvikling ved FHI. Aase mener økt kunnskap kan ha bidratt til at flere jenter enn tidligere får diagnosen. «Det kan være at mange jenter og unge kvinner har «gått under radaren» fordi de ikke har like symptomer på ADHD som gutter, sier Aase.
Gry Lunde i ADHD Norge tror en diskusjon om det er nok ressurser vil komme nå som flere skal ha hjelp. «Det er positivt at flere får tilbud om hjelp, og så kan man selvfølgelig diskutere om den hjelpen er god nok alle steder, sier Lunde.

Saken er fra NRK.no:

FHI: Flere unge jenter og kvinner får ADHD-diagnoser