Empo TV

Kong Harald deltar i årets seiler-VM

Finner sted i Sveits i slutten av juli

Fra 25. - 30. juli finner verdensmesterskapet for 8-meter-seilbåter sted i Genève i Sveits, og torsdag ble det klart at seilerveteranen kong Harald setter kursen mot Alpene - 5 måneder etter at han fylte 85 år.

Publisert:

Det er Slottet som bekrefter kong Haralds deltagelse i seiler-VM, der han skal fungere som skipper på båten "Sira". Med seg skal har han et mannskap på ytterliggere 6 personer, og sammen skal de gjøre deres beste for å forsvare de norske fargene. Mesterskapet finner sted halvannet år etter at kong Harald ble operert for en skadet sene i høyre kne, og assisterende kommunikasjonssjef Sven Gjeruldsen ved Det kongelige hoff forteller at det står bra til med han. - Kongen er i fin form, sier Gjeruldsen, og legger til: - Kongen og mannskapet har gjennom hele våren trent med "Sira" i indre Oslofjord.

I Norges Seilforbund er man glad for at vi har en sprek konge. - Vi i norsk seilsport setter enormt pris på at kongen selv er aktiv i en alder av 85, sier generalsekretær i Norges Seilforbund, Per Christian Bordal, til NRK. - Seiling kan utøves på mange måter, vi har så mange ulike båtklasser. Og i 8-metersklassen kan også spreke 85-åringer både delta og hevde seg. Så det er helt fantastisk morsomt at kongen skal være med, sier Bordal videre. Han mener at kong Harald fremdeles har gode muligheter til å gjøre det stort i seiler-VM.

Kong Harald har vært aktiv seiler i 75 år, og da han var 10 år gammel deltok han som mannskap for første gang. Som seilende kronprins deltok han i tre sommer-OL: i Tokyo i 1964, Mexico by i 1968, samt München i 1972. Alle endte uten medalje, men 15 år etter München-OL, i 1987, ble kronprins Harald og mannskapet hans verdensmestere i seiler-VM, i klassen for bane- og havseilas. Bragden ble sikret med båten "Fram X".

Under prinsesse Ingrid Alexandras 18-årsfeiring i juni, ga kong Harald følgende råd til barnebarnet: - Ikke glem å leke! Det har i hvert fall jeg god erfaring med. Jeg leker, som du vet, mest og best på sjøen. Og der trives heldigvis du også, sa kongen.

PS. Kong Harald er det eneste medlemmet i den norske kongefamilien som har vært norsk flaggbærer under en olympisk åpningsseremoni; det skjedde under sommer-OL i Tokyo i 1964.

Les hele saken: https://www.nrk.no/norge/kong-harald-skal-delta-i-vm-i-seiling-1.16030366

Kilde: nrk.no, kongehuset.no